Најновије

"ТЕШКА ОДЛУКА ЈЕ ПРЕД НАМА!" Тиодоровић: Сви су за увођење нове мере која до сада није била на дневном реду!

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да би по њему, одлука Србије о прекиду авиосаобраћаја била добра са становишта заштите становништва од новог соја вируса, који се према подацима британских званичника шири 70 одсто брже од других сојева ковида 19, али да није он тај који одлучује о томе.

Др Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

"Врло је важно да пратимо такорећи из сата у сат кретање са новим мутационим обликом вируса у Великој Британији, који се појавио и у неким државама у ЕУ. Ја бих када би одлучивао, није то моје, зна се ко о томе одлучује, данашњи поподневни лет из Лондона отказао. Мислим да је то потпуно јасно и моје колеге су рекле да треба отказати летове из Лондона", објашњава Тиодоровић.

Мало се зна о новом соју

На питање колико је опасан тај мутирани вирус, гост Јутарњег дневника одговарада се о њему за сада мало зна у јавности.

"Мало се за сада о свему томе зна, барем у јавности. Научници и вирусолози који га директно прате кажу да нема неких карактеристика због којих би требало да страхујемо. Међутим, он се лакше шири што је довољна карактеристика да се ипак обрати пажња на њега", оцењује Тиодоровић.

Додаје да научници објашњавају да вакцина која је већ верификована за употребу код нас и у ЕУ делује и на мутирани сој вируса.

"И то би требало да буде тако. Међутим, ја сам за то да ипак мало сачекамо, проценимо, мало погледамо, спроведемо мере како би онемогућили његов долазак на нашу територију", истиче Тиодоровић.

Међутим, како наглашава, треба имати у виду и друге земље у којима је овај сој потврђен, као и транзитни саобраћај који би такође могао да увезе ову мутацију у Србију.

"То је лакше рећи него урадити јер не мора да дође директно уз Велике Британије, може да дође из било које друге земље у транзиту и код нас", објашњава Тиодоровић.

У петак процена ситуације 

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији наводи да се у мањим ковид болницама се уочава благи пад броја пријема и више отпуста, али у великим центрима, клиничким центрима пре свега у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу то се не уочава.

"Још се може рећи да још увек постоји већи број примљених него отпуштених пацијената. Према томе још увек имамо једну ситуацију коју морамо добро да пратимо и која може да отвори могућност да се ово побољша, али ја не бих био тако велики оптимиста, морамо сачекати још неколико дана да би имали прави преглед ситуације", објашњава гост Јутарњег дневника.

Додаје да ће у петак Кризни штаб поново да процени комплетну ситуацију, и на основу те ситуације да одлучи да ли ће да продужи ове мере које су сада на снази.

"Ја се ипак надам, можда сам и оптимиста да ће то тако бити, неће ваљда доћи до тога да имамо погоршање јер ја ипак сматрам да се огроман број становништва понаша врло одговорно у спровођењу мера и мислим да заслужују сваку похвалу", објашњава Тиодоровић.

Напомиње да га брину позиви на дочек Нове године.

"Морам да напоменем да има појава које нису баш за очекивање биле, а то је позивање за дочек Нове године, аранжмани за школски распуст. Мислим да је то веома рано за тако нешто, ипак треба довољно елемената да би то могло да се ради", објашњава гост Јутарњег дневника.

Истиче да овог тренутка то представља највећа опасност.

"Да се ствара утисак опуштања то није добро, то нас може поново довести у неку ситуацију која може ити ванредна или чак катастрофална као што смо то имали", поручио је Тиодоровић.

Неко из државног врха ће примити вакцину. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА