Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ НОВУ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Језиво упозорење из Ирана, у кампу смрти се рађа ИД 2!

Ирански безбедњаци недавно су открили да амерички обавештајци већ неко време обучавају чланове породица убијених терориста Исламске државе у кампу ал-Хол, у североистичној сиријској провинцији Хасака, јавља иранска агенција ИРНА.

Исламска држава. (Фото: Јутјуб)

У кампу су изграђени објекти за смештај и обуку, а чланови породица терориста добијају екстремистичку литературу, попут књиге "Нација Ибрахима". Та књига је циркулисала и међу заробљеницима и у америчком затвору "Камп Бука", у коме је настала Исламска држава.

Америчка војска основала је "Камп Бука" након инвазије на Ирак 2003. године. Овај затвот се налазио недалеко од града Ум ал-Каср, на југу ирачке провинције Васра. Кроз овај затво је прошло готово 100.000 чланова Ал-Каиде, као и сунитских екстремиста који су били део Садамове Баат партије. 

Резултат овог америчког пројекта довео је до формирања Исламске државе коју је предводио Абу Бакр ал-Багдади. Американци су прво затварали сунитске екстремисте у Абу Граибу, а након скандала са мучењем преселили су их у "Камп Бука".

Према политичким посматрачима, оно што се сада догађа у сиријском кампу Ал-Хол, као и у затворима у којима се налазе особе повезане са Исламском државом идентична је копија онога што се дешавало у америчким затворима у Ираку.

Посебно је приметна радикализација жена и тинејџера који су остали у кампу ал-Хол након што су њихови очеви убијени у борбама у Сирији. 

Кремљ се огласио поводом изјаве Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА