Најновије

ДАЧИЋ: Борба за вакцину као за респираторе

Тренутно је борба за вакцину исто што је била борба за респираторе на почетку пандемије вируса корона, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је коментаришући писмо које је лидерима ЕУ упутио председник ССП Драган Ђилас поводом вакцинације за тв Пинк казао да је прочитао да су и из неких других опозиционих странака реаговали на те његове наводе и казали му да су катастрофални и да је срамотно што је то изјавио.

"Не знам шта је ту спорно. Борба за вакцину сада је исто што је била борба за респираторе, заштитне маске", казао је Дачић и испричао да је на почетку пандемије, обављајући функцију министра спољних послова морао да зове неколико својих колега, као на пример индијског, да би обезбедили заштитне маске.

Дачић истиче да људи и не схватају колико је велика борба у почетку била и то јер се пре пандемије у Европи многи од производа који су нам били потребни за борбу против вируса корона, није производило.

Навео је да тренутно има око 100 вакцина које чекају на регистрацију, као и да је СЗО покренула програм Covax који подржава и ЕУ и појаснио да је суштина да ако се уђе у тај програм мора унапред да се плати, па они гарантују да ће све земље у исто време да добију вакцину.

"Неке од земаља не могу да сакупе тај новац, а опет и када имате пара не можете да дођете до произвођача, односно нема довољно вакцина на тржишту", казао је Дачић.

Како каже, и сам је био опрезан око вакцина када је све почело, јер је било различитих најава, а разуме и што су грађани изгубили поверење у вакцинацију, јер када је проглашена пандемија свињског грипа сутрадан се појавила вакцина, где се, како наводи, видело из авиона да нешто не ваља.

"То је резултирало неповерењем грађана у вакцину, али најбитније је да буде ефикасна и безбедна", додао је Дачић.

Председник парламента је поздравио то што су се први вакцинисали премијерка, министарка и један члан Кризног штаба и навео да је то важно да би грађани видели да сви они који управљају кризом имају поверења у ту вакцину.

Каже и да постоји интенција да све вакцине које дођу у нашу земљу и одобри их Агенција за лекове прими неко од људи из власти.

"Тешка је ситуација, треба да водимо рачуна да се не заразимо и да не заразимо друге, али да сачувамо и дух. Морамо да нађемо начин да живимо са короном", поручио је Дачић грађанима.

Шта кризни штаб не сме да забрља, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА