Најновије

ШВЕРЦ ИСТОРИЈСКОГ БЛАГА ИЗ УКРАЈИНЕ У СРБИЈУ: Пронађено преко 2000 предмета (ВИДЕО)

На српској граници заплењена је велика количина археолошких артефаката из Украјине. Обухваћено је преко две хиљаде предмета, укључујући делове оружја, накит и фигурице.

Артефакти из Украјине (Фото: Телеграм принтскрин)

У ноћи између 29. и 29. децембра на граничном прелазу Српска Црња, српски цариници су заједно са полицијом открили и зауставили покушај кријумчарења богате археолошке збирке од 2.113 антиквитета из различитих периода.

Необична колекција откривена је када је камион са румунским регистарским ознакама у Србију возио 46-годишњи држављанин Србије. Камион који је возио паркет од Украјине до Србије стајао је у вечерњим сатима у реду за контролу уласка. Возач је, на питање цариника о терету, одговорио да је носио само два пакета слаткиша, као и робу назначену у царинској документацији.

Током детаљног прегледа возила утврђено је да су кабина камиона и бочна кутија с алатима биле испуњене старинама из различитих периода: бронзаног доба, византијског периода и средњег века, као и предметима из археолошких култура старих Словена и Келта.

Укупно су цариници избројали 2.113 предмета, укључујући привеске, прстење, разне алате и оружје, наруквице, брошеве, укоснице, врхове копља и стрела, секире, па чак и палице, кашике, игле, секаче, кључеве, оструге, копче за каишеве, дугмад, кованице, итд.

С обзиром на величину и разноликост колекције, немогуће је утврдити њену вредност без стручне анализе. Сви предмети биће предати на испитивање.

Међутим, очигледно је да су од велике историјске и археолошке вредности.

Након откривања колекције, возач је цариницима рекао да колекција није његова, али је пристао да је за малу накнаду превезе из Украјине у Србију. Упозорен је да ће бити контактиран по доласку у земљу.

Какве тајне крије клиника Шарите у Берлину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА