Најновије

ДР КИСИЋ О МУТАЦИЈАМА КОРОНЕ: Битно је да део вируса који се користио при прављењу вакцине не мутира!

Мутација вируса корона није ништа ново, каже епидемиолог и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и додаје да се сваки вирус уласком у организам човека и даљим репликовањем делимично мења.

Дарија Кисић Тепавчевић. (Фото: Јутјуб)

Она је навела да је битно да се не измене они сегменти који су битни за имуни одговор код човека и да је битно да се то прати.

- Група корона вируса, по нашим досадашњим сазнањима, није спадала у групу вируса који су склони великим антигенским мутацијама. Битно је да се прати и да не дође до промене на оним деловима вируса који се налазе у вакцини који су битни за наш имуни одговор - навела је она.

Доласком вакцине, како је рекла, коначно се види светло на крају тунела.

Напомиње да је наша земља једна од ретких у свету која има доступне две вакцине.

- Имамо континуитет у вакцинацији, план како ће даље тећи - навела је Кисић Тепавчевић и додала да је имунизација почела од корисника у старачким домовима.

Србија је, подсећа, током епидемије много тога урадила- изграђене су нове лабораторије, две болнице и да се то сада у јавности подразумева, а иза тога стоји огроман труд и рад.

Цео свет, како је рекла, суочио се са новим вирусом о коме лекари нису учили на факултетима, те да су и иступи у јавности често били контрадикторни, што је можда збуњивало обичне грађане.

- Недавно сам нашла своје гостовање на телевизији од пре годину дана и када су ме питали о вирусу који се појавио у Кини, самоуверено сам говорила да је то вирус који се не преноси са човека са човека, који се преноси путем хране. Нисам то напамет говорила, јер су тада сва научна истраживања говорила тако. Вирус нас је брзо демантовао, али смо убрзо унапредили знања - рекла је Кисић Тепавчевић.

Руска војска је спремна да одговори на сваку претњу и да заштити миран живот грађана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА