Најновије

ДР КОН: Колективни имунитет од 60 одсто вероватно после марта, а ево када ћемо скинути маске

Кад буде двоцифрен број новозаражених дневно, оправдано је да се размишља о потпуном попуштању мера, пре тога не.

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

- Колективни имунитет на коронавирус од око 60 одсто популације очекујем после марта ако успемо да вакцинишемо 20 одсто становништва. Ако знамо да је до краја августа тај имунитет, на основу узорка, био 20,7 одсто и будући да је трећи талас убедљиво највећи, па можемо да претпоставимо отприлике још толико имуних, вакцинисање 20 одсто популације створило би ту знатну баријеру вирусу која би га знатно успорила. Чули смо премијерку да ће већ у јануару бити милионске дозе. Ако прву дозу дате у фебруару, па чекате три недеље на другу и укупно месец дана на развијање имунитета, реално је да после првог квартала, негде после марта, имамо тих 60 одсто имуних - каже у интервјуу за Курир прим. др Предраг Кон, епидемиолог и члан кризног штаба за борбу против ковида 19.

То под условом да се не вакцинишу они који су већ имали корону?

- Нормално. Могу и ону да се вакцинишу, али пошто је реално да имају имунитет, не би требало да се пријављују у тренутку када немате довољно вакцина. Они би могли касније. План је направљен за вакцинацију 50 одсто становништва.

Ни деца се не вакцинишу.

- Не, јер нису обухваћена у испитивањима вакцине, то је правило да се на деци примењују било који лекови, па и вакцине тек након примене на одраслим особама. Тек када се покаже да нема опасности за различите групе одраслих, могу да се вакцинишу и најмлађи. Болест код деце је врло ретко тешка и врло ретко се фатално завршава, а у узрасту до 10 година тога готово да и нема.

Али британски сој сада много напада децу. Треба ли да се уплашимо?

- Природни страх, који изазива бригу и опрез, свакако постоји. Али не треба да нас ухвати паника. Први пут од почетка САР-ЦоВ-2 показао је нову варијанту и та мутација повезана је с већом способношћу преношења. Ту вест треба озбиљно прихватити. Већ смо видели шта се десило када су се вести из Кине примале без довољно опреза.

Лекарски део кризног штаба (КШ) тражио је обустављање летова из Британије у Србију. Али то се, изгледа, неће десити.

- Нисмо тражили прекид летова, већ упозорили да су неке државе то учиниле и да и то треба размотрити. Краљевачки ветеринарски институт и Миланко Шеклер научно су утврдили геном вируса у Србији, па ћемо моћи да видимо да ли је и тај сој стигао до нас. Свака нова варијанта може поново да изазове повећање регистрације болести, теоретски може да доводе и до поновног оболевања. Међутим, то свакако не може бити иста болест као први пут. То је онда нова инфекција. Али то је све теоретисање.

Хоћете да кажете да има случајева да од новог соја оболевају људи који су већ имали ковид 19?

- То је моје теоретисање, нигде још није доказано, а не знам ни да ли је реално. Стално имамо нове варијанте грипа и, кад год се појави нова, има шансе да онај који је прележао грип добије и њу.

Примили сте "Фајзерову" вакцину. Сматрате ли се дугорочно заштићени, па и од британској соја?

- Видећемо, сигурно ћу се тестирати на антитела за једно месец дана. Очекујем да ћу бити заштићен. Али треба да знамо да се вирус не може победити, већ само сузбити. Ми ћемо се сада извакцинисати, а за пет година родиће се нове генерације, а многи ће умрети. Популација се непрекидно мења и сама вакцинација је непрекидан процес. А и питање је како ће се даље понашати сам вирус.

А што ће пола Срба да каже да сте чиповани том вакцином?

- На то треба одговорити потпуно мирно и хладно - нисам чипован. А то поуздано знам јер је то технички немогуће. Таква идеја је неостварива у овом тренутку.

Ви сада нисте ни у једној комисији у вези с вакцинацијом против короне. Је ли то данак ономе што сте морали да прођете после афере с вакцинама за свињски грип?

- Не бих рекао, мислим да је то везано за моје године живота. А за ту аферу је и званично доказано да је била лажна и баш ништа добро није донела. Овога пута о тако нечему нема ни речи и надам се да ће тако и остати.

Кад се Србија моћи да се врати нормалном животу, без маске?

- Ако се масовно вакцинишемо, о скидању маски биће реално размишљати тек у другој половини 2021. Осим ако не буде тако великих измена вируса да ствара поновну болест. А и треба да будемо 28 дана без новозаражених, па да нема потребе за било каквом заштитом. Међутим, треба знати да стално постоји могућност поновног уласка вируса из целог света. И видећемо како ће међународна заједница реаговати, неки ће тражити вакцинацију да би се ушло у земљу и/или присуствовало одређеним догађајима.

Француска уводи зелене вакцина пасоше.

- Реално је да ће постојати тако нешто. А ако од некога то очекујем, то су САД, у које ни сада не можете да уђете без потврде да сте примили малтене све вакцине. Међутим, да бисте то тражили од других, морате и сами да извакцинишете своју популацију.

А шта ће држава Србија да ради по том питању?

- Ми зазад немамо баш никакву обавезу ни за једну вакцину за улазак у земљу и према томе ни корона пасош није реалан.

Скидање мера за све - пуни стадиони, кафићи, ноћни клубови... Је ли реално у фебруару-марту?

- Тек када се потпуно јасно спусти крива новозаражених и испразне све ковид болнице, о томе можемо озбиљно да разговарамо.

Колики је то број новозаражених дневно?

- Када буде двоцифрен број, оправдано је да се размишља о потпуном попуштању мера, пре тога не. Ако прођемо Нову годину и Божић као што смо прошли Светог Николу или још боље, имамо шансу да ово настави да се спушта и да дође до двоцифреног броја на нивоу целе земље. Али сећате се 5. јуна, кад је донето спуштање свих мера, па нам се то осветило, тада смо имали двоцифрен број. У једном тренутку свега 18 новозаражених. И изгледало је да се то потпуно гаси.

Од тог 5. јуна неки говоре да лекарски део КШ нема ауторитет и моћ и да је подлегао политичком притиску, тада због избора.

- То су приче које су сами нови догађаји демантовали.

Али, рецимо, почетком новембра нису услишени захтеви лекара из КШ за пооштравањем мера, већ је то учињено месец дана касније, када смо избили на скоро 8.000 заражених.

- То тако јесте било. Њихови су аргументи екстремно јаки - да ће не само здравствени него и остали системи земље буквално стати уколико престанемо са животом. Али ако неко мисли да медицински део КШ уопште није потребан или да треба да функционише ван КШ, тај живи у тешкој заблуди и уверењу да би могао да води земљу. Ако неко мисли да ће сваки захтев лекара аутоматски да се поштује или треба да следи оставка, живи у илузији да се тако може водити пандемијска ситуација. Ја то слободно могу да кажем јер сам већ у одбрани од треће пандемије. Чврсто стојим иза тога да без ванредног стања и без уплива државе, управо овако као што се сада ради, нема руковођења пандемијом.

Осећате ли личну одговорност што тада нисте успели да их убедите?

- Не, зато што је горњи ниво моје одговорности управо то што сам учинио. Више од тога није могуће, више од тога се одговорност одваја и то мора да буде јасно. Они који не желе да носе никакву одговорност напуштају брод, КШ.

Ви сте у априлу, после критика, давали оставку, а нудили сте је и у јулу.

- Медицински део КШ је у јулу имао на дневном реду колективну оставку и одлучили смо да немамо право да напуштамо брод усред олује. То је јединствена одлука.

Како КШ фукционише и како одлучујете - гласањем "један човек - један глас" или само разговарате, а Влада званично одлучује?

- Влада одлучује, гласање не постоји. Медицински део КШ се самоорганизовао, без педијатра најпре, јер је он имао другачији став, да бисмо могли да будемо јединствени. То тело смо ми измислили, не постоји званично. Пре тога је то био скуп појединаца, свако је говорио шта мисли.

Док није проф. Несторовић изашао?

- Тако је, ако хоћете конкретно. Али и пре, док је Несторовић био ту, лично сам самоорганизовао остале. Пред саму седницу КШ имамо састанак на ком се усагласимо, а и непрекидно смо у комуникацији. У последњих два месеца смо потпуно јединствени.

Кад кажете ми бисмо то и то од мера..., како се остали понашају - министри, премијерка?

- То је врло отворена и конструктивна атмосфера и када су нам ставови супротни. Ако би лекари сада тражили апсолутни диктат, да сви раде онако како ми хоћемо, остали бисмо без огромног броја других послова и разних система. Разумем тај баланс медицине и економије, али ја имам обавезу, и по Хипократовој заклетви, да прво мислим на чување живота и увек ми је тај аспект у глави. И зато сам сваки пут у конфронтацији са политичко-економским делом КШ.

Како се данас осећате - разочарано, немоћно?

- Једино сам разочаран ставом неких колега који мисле да то заслужује да се струка цепа. Буквално сваки лекар ми је брат. Али у показивању искључиво негативности у овој ситуацији није цела слика. Треба наћи баланс у свему да бисмо кроз ово прошли што безболније, са што мање жртава и очували радост живљења у крајњем случају. А за то је потребно много енергије, емпатије и љубави према самом народу.

И после 10 месеци свега, кад станете пред огледало и погледате се, шта себи кажете?

- Кажем да сам се нашао у ситуацији коју стварно нисам очекивао. Да сам у почетку хтео да је избегнем, првенствено због својих година, а онда схватио да је то немогуће. Схватио нешто што многи нису, а то је да ово није питање ни сујете, ни доказивања, већ искључиво чувања живота. Знам да сам дао свој максимум и да крупних грешака није било. Јесте било историјских грешака у комуникацији с народом после 5. јуна, јер је низ порука схваћен као да је све готово. Али то не може да се припише ни мени, ни медицинским делу кризног штаба. Потпуно чиста срца, чиста образа гледам себе у огледалу и кажем: "Добар си био."

 Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА