Најновије

НИЈЕ ШТЕДЕО РЕЧИ: Рохани послао оштру опроштајну поруку Трампу

Доналд Трамп је удаљен само неколико дана од одласка на „сметлиште историје“, рекао је ирански председник Хасан Рохани, поновивши одлучност Техерана да се освети за смрт генерала Касема Сулејманија којег су убиле САД.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

Говорећи током састанка владе, Рохани је оштро критиковао свог америчког колегу, фокусирајући се на атентат на генерала Касема Сулејманија, чије је убиство Трамп лично наредио почетком 2020. године.

Убиство се у великој мери вратило Трампу. Не само да је нанео велику штету положају САД-а у региону Блиског истока, већ је на крају постао фактор њиховог политичког пада, саопштио је Рохани.

„Циљ непријатеља био је да се сломи отпор у региону мучеништвом мученика Сулејманија, али било је обрнуто, а дух отпора у региону се само појачао“, рекао је Рохани, додајући да ће предстојећи крај Трамповог мандата вероватно донети више стабилности за регион, као и за цео свет.

Ирански лидер се није суздржавао док је критиковао Трампа, називајући га "злочинцем" чији се живот ускоро треба "завршити", вероватно мислећи на политичку каријеру, а не на његово физичко постојање.

Генерал Сулејмани, командант снага "Кудс" при Револуционарној гарди Ирана, убијен је у нападу америчких дронова 3. јануара код међународног аеродрома у Багдаду, док је путовао аутомобилом заједно са високим ирачким војним званичницима, укључујући ирачког команданта Абу Махди ал Мухандиса. Атентат је увелико поздрављен од стране Трампа, а који је Сулејманија називао "чудовиштем", наводно одговорним за смрт стотина Американаца.

Убиство је изазвало оштру реакцију Техерана, која је ишла чак до покретања ракетних удара на неколико војних објеката широм Ирака, у којима су биле смештене трупе коалиције предвођене САД-ом. Иако су се америчке власти, укључујући Трампа, трудиле да умање обим напада, одбацујући их као испразно показивање силе, касније се испоставило да су десетине војника задобиле "трауматичне повреде мозга" током напада.

Атентат, међутим, није само наљутио Иран, већ је широко схваћен као увреда и кршење савезничких обавеза у Ираку. Убиство је подстакло ирачки парламент да покаже ретко јединство и донесе необвезујућу резолуцију којом се позива на потпуно повлачење свих страних трупа из земље, пре свега америчких и њихових коалиционих савезника.

Сулејманијево убиство такође је покренуло ланац напада на америчку инфраструктуру широм Ирака, како војну, тако и дипломатску. Поновно гранатирање објеката натерало је Вашингтон да напусти неколико војних база, вративши пуну контролу над њима ирачкој влади. Стална претња нападима подстакла је Вашингтон да инсталира додатну одбрану у својој већ јако утврђеној амбасади у багдадској "Зеленој зони".

Вучића неки зли људи прислушкују Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА