Најновије

ШТА ЈЕ СВЕ ВУЧИЋ СИНОЋ СПИНОВАО: Топ 5 небулоза председника

Синоћње гостовање председника Александра Вучића на РТС представљало је уобичајени коктел спиновања, пропаганде, латентног сукоба са сагорником, лажног осуђивања сопствених сабораца. За вас издвајамо пет најупечатљивијих момената.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Који је био повод гостовања председника на РТС? Да ли је то била изградња ковид болнице у Батајници, генерално стање у борби против епидемије коронавируса? Економска будућност земље? Нешто пето? Тешко је рећи, јер су у мору информација које је изнео најупечатљивији његови спинови и напади на неистомишљенике.

Овако је то било.

“Лажи” у футуру

Како новинари ЦНН и бројних других западних медија у реалном времену проверавају изјаве својих званичника последњи пут смо имали прилике да видимо недавно: сопственог председника су “исекли” усред преноса док је говорио о фиктивним изборним крађама.

Та тактика не би била изводљива у Србији, или би макар било изузетно тешко проваравати оно што председник прича. Ако искључимо економске (оне које су извучене из података ММФ или домаћих регулаторних тела), председник је склон да изнесе информације које није могуће проверити (попут приче о паљењу електричних склопки упаљачем у болници у Батајници) или најаве догађаја који ће се тек десити (попут изградњи фабрика).

Малтретирање новинара

Председник није пропуштао прилику да испровоцира дуел са новинарком РТС која је водила разговор. Неколико пута је позвао новинарку да почне да га испитује на политичке теме. Неколико пута је, такође, рекао да су на РТС плакали на конференцији Вука Јеремића, односно његове супруге, која је од стране истакнутог члана СНС означена као нарко-дилер. Он, приметио је, такав третман није добио када је нападана његова породица.

Овај манир председник негује практично од почетка успона на власт, од 2012. године. Некада су му новинари одговарали и прихватали дебату, некада су ћутали и заобилазили његове провокације.

Лажно извињење

Председник је мајсторски овладао тактиком извињења које је истовремено и атак. Тако је синоћ коментарисао изјаву Биљане Пантић Пиље у којој новинаре Н1 и НоваС назива страним плаћеницима и домаћим издајницима на овај начин:

“Замислите, 24 сата водите кампању против једне марљиве и добре посланице која је погрешила. Требало је само да каже ‘погледајте их, ово је оно што они говоре’ и то је огледало убитачно за те људе. Много убитачније од сваке речи којом бисте ви то описали. Верујем да ће она умети да каже ‘извините’ и верујем да ће умети да како постаје искуснија у политици да ту разлику сагледа”, рекао је Вучић.

Премијерка је ово тумачила као извињење председника.

Неки медији, неки стручњаци, неке изјаве

“Погледајте то лицемерје. Једно 24 сата кукају како је једна наша посланица, а погрешила је… Мени то није тешко да кажем… Ту реторику о домаћим издајницима то имате у њиховим медијима и односи се на мене, свакога дана. Непогрешиво. Ево вечерас вам саопштавам пред улазак у студио послали су ми видео клип, где ме један стручњак њихов, велики ескперт, назива велеиздајником и они ћуте. А шта сам то издао”, рекао је Вучић и упитао да ли је у његово време Косово прогласило независност.

Председник на овакав начин често полемише са прилозима у медијима који му се не свиђају. Он је, истовремено, изнео низ вулгарности које слуша на свој рачун – овога пута употребио је синтагму “хомосексуални голузани”.

Релативизација прогона

Коначно, Вучић је причао и о увредама на рачун Секе Саблић, Драгану Бјелогрлићу… а потом навео како су кроз то пролазили глумци попут Лазе Ристовског, Микија Манојловића, Булета Гонцића… Он је потом позвао посланике СНС да буду пажљиви и воде рачуне.

“Ми смо криви, ако смо исти као они. Ми морамо да се разликујемо Молим све ове људе на које су се односиле, не могу да кажем увреде, али те теже речи, ја их молим извињење у моје име и у име партије којом припадам, без обзира што знам колико су другачије и часније намере биле оних који су то изговарали”, рекао је Вучић.

Трамп повлачи све војнике из ратом разорене државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА