Најновије

КРАЈ РАДИКАЛНОГ ИСЛАМА У ЕВРОПИ? Француска полиција креће у завршни обрачун! (ВИДЕО)

Увек када се у Француској дискутује о томе каква опасност прети од такозваног "политичког ислама", врло брзо се почне говорити о "исламском сепаратизму". Тај појам је почетком ове године креирао политолог Бернард Роугиер.

Емануел Макрон. (Фото: Јутјуб)

У свом бестселеру "Територије освојене од стране исламизма" он је описао пропаганду исламистичких имама, те идентификовао градске квартове у целој Француској које контролишу исламисти.

Већ у пролеће ове године је француски предсједник Еманул Макрон као свој политички приоритет означио борбу против радикалне идеологије.

Почетком октобра је управо тај изазов био и главна тема његовог великог говора о стању нације.

 - Не можемо побећи од закључка да у Француској постоји радикални ислам - рекао је председник. То је ислам који банализира насиље, који поткопава вредности Републике, прецизирао је Макрон.

- Ми смо сами створили наш сепаратизам. Наша је Република дозволила гетоизацију – стварање густо насељених подручја у којима влада беда - самокритички је додао.

Закон против сепаратизама

Како би се кориговао тај развој, председник Макрон намерава да затвори радикалне школе Курана, убудуће би се имами требало да образују у Француској, а финансирање исламских удружења и џамија убудуће би се требало интензивније законски регулисати – поготово финансијска подршка из иностранства. Председник је наредио својој влади да припреми "закон против сепаратизама".

Рад на закону, којим би се требало борити и против говора мржње на интернету, управо се приводи крају. Он ће бити тема следећег састанка Министарског већа у среду. Законом се, између осталога, планира забранити родитељима да одјављују децу из државних школа како би их подучавали код куће – што је до сада била уобичајена пракса у неким муслиманским квартовима у Француској.

Борба против радикалних проповедника

Паралелно с израдом новог закона, влада у Паризу жели да покаже делотворност борбе против радикалне идеологије. Након што је један исламист учитељу Самуелу Петију 6. октобра ове године одсекао главу, притисак на владу је додатно порастао. Шеф МУП-а Жерар Дарманин је ових дана на Твитеру најавио свеобухватну контролу џамија: сумња се да 76 џамија и других верских објеката, како каже министар, подстичу сепаратизам.

Лазански открио шта не смеју да раде они који је приме и ко се за сада не вакцинише у Москви Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА