Најновије

NATIONAL INTEREST: Стратешка грешка Београда пред МСП у вези са самопроглашењем Косовске независности

Београд је начинио стратешку грешку када је, после самопроглашења косовске независности, затражио од Међународног суда правде (МСП) да донесе пресуду о легалности те унилатералне одлуке, уместо да од суда затражи да разматра да ли је легално то што се Косово одцепило од Србије, пише ''Нешенел интерест'' (National Interest).

МСП (Фото: Јутјуб)

Да је МСП одлучио да је Косово сецесијом од Србије прекршило међународни закон, велике европске силе нашле би се у екстремно незгодном положају да морају да бране поступак који је недвосмислено проглашен нелегалним по међународном праву, пише амерички магазин у тексту, у којем прави упоредну анализу "косовског случаја" са случајем Нагорно Карабаха.

С друге стране, да је суд прогласио косовску сецесију легалном, то би ''срушило бране'' за многе друге сецесије земаља у свету, додаје амерички лист.

Тако је, како наводи ''Нешенел интерест'', грешка Србије довела до тога да је избегнуто да се суд изјашњава о кључном питању легалности сецесије, већ је заузео најобазривији могући став, тврдећи да нема кршења међународног права у самом декларисању независности, осим ако га експлицитно забрањује Савет безбедности УН.

У суштини, декларисање независности је, како додаје вашингтонски лист, ''питање слободе говора''.

С времена на време све стране су тврдиле да је Косово јединствен случај, а не формално правни преседан, а позивање на то у случају Нагорно Карабаха показује неспремност да се призна та реалност.

Када су западне силе подржале косовску независност, оне су недвосмислено упозориле да је Косово суи генерис (једниствен случај) - специјални случај који према међународном праву не може бити искоришћен ни под којим околностима у другим ситуацијама.

Ипак, то није спречило сепаратисте у другим деловима света да се позивају на случај Косова када год се чинило да је то прилика за њих.

Шта је Вучић говорио о медијима пре 20 година, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА