Најновије

ТАЧКЕ СПАЈАЊА И РАЗДОРА: Да ли је око ичега могућ консензус власти и опозиције?

Косово и Метохија у саставу Србије је једино питање од националног и државног интереса око којег би у овом тренутку могао да буде постигнут политички консензус, судећи по ставовима из неколико партија власти и опозиције, без обзира, како истичу, на све друге различитости.

Народна скупштина (Фото: Јутјуб)

Кад је реч о другим питањима од највишег интереса, попут, на пример, евроинтеграција или борбе против корона вируса... консензус је већ "нијансиранији", бар према ономе што су за Танјуг рекли саговорници из неколико странака, а на питање - постоји ли и шта је минимум националних интереса око којег би требало да се сложе.

Тако СПС, Двери и СПАС Александра Шапића сматрају да би консензус могао да се постигне и у вези са односом државе према Србима у расејању, док је чланство Србије у ЕУ за СПС, али и за С СП Драгана Ђиласа такође национални интерес на којем би требало постићи консензус.

"Све странке би требало да имају консензус око националних и државних интереса, који не треба да зависи од тога да ли је неко у власти или опозицији", сматра председник Скупштине Србије и лидер Социјалистичке паррије Србије Ивица Дачић.

Како наводи, то су економски развој Србије, одбрана територијалног интегритета око Косова и Метохије, чланство у ЕУ, брига о Србима који живе у региону, а у овом тренутку, пре свега - заштита живота људи у пандемији.

Председник СПАС-а Александар Шапић каже да би сама чињеница да су се сви политички фактори сложили око једне ствари била велики показатељ, ако ништа друго, јасно би било и земљама у региону да Срби вишу нису спремни да буду дежурни кривци и да се више не може "играти" на српско нејединство.

Као важне ствари око којих би сви могли да се сложе Шапић види питање Косова и Метохије, однос према Србима у расејању и стратегију развоја.

"Стално слушамо да се у САД мења власт, да су спремни и на бруталну кампању унутар своје државе, али, када је у питању амерички национални интерес и спољна политика Американаца, то се не доводи у питање", наводи Шапић.

Он додаје да му смета када у нашу земљу долази неко са стране да посредује у разговорима "два Србина и то на енглеском језику", напомињући да то каже уз дужно поштовање према свим страним дипломатама и европарламентарцима.

"Постоји неколико важних тема које се тичу српског националног интереса... Ако ништа друго, ту је дугорочна стратегија повећања наталитета, јер не може нико да ме убеди да не можемо да се договоримо око тога да за 50 година треба да буде један Србин више него данас", рекао је Шапић.

Како каже, то неме везе са неком високом политиком, а ако и по том питању не може да се постигне договор, онда је то, каже, велики проблем.

Такође, објашњава да је важно да се о свим Србима ван земље води рачуна и да држава Србија постане права матица за све њих.

Подсећа да су ту направљени неки кораци, али и да нису прошли без коментара типа - зашто Александар Вучић води рачуна о Србима у Црној Гори, БиХ и другим државама...?.

"А, зашто да не води", пита Шапић и додаје да би и око тога требало да се постигне консензус.

И по питању КиМ треба да се заузме став док се ситуација не рашчисти, јер, како каже, иако о свему томе одлучује геополитика, не треба дозволити Албанцима са којима Београд разговара да праве политичке поене на томе што унутар Србије постоје "шумови" према споља.

Шапић сматра да треба да постоји договор и у ком правцу Србије треба да иде у следећих 100 година, у смислу да се сви сагласе да треба развијати инфраструктуру, што квалитетније односе у региону и да Србија буде економски снажнија држава.

Председник Двери Бошко Обрадовић каже да постоји много крупних националних и државних тема око којих не би требало да важе било какве идеолошке и политичке разлике, па ни трвења на релацији власт-опозиција.

"То је, пре свега, борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије, али и основне демократске вредности, попут слободе медија и поштених избора", рекао је Обрадовић.

Обрадовић сматра да треба да постоји јединство и око заштите животне средине, а свакако и по питању подршке здравственом систему и домаћој привреди који су, тврди, угрожени у време пандемије.

"Заједницки став сигурно може да се постигне и по питању бриге о Србима у региону и расејању. У последњих 100 година је проблемса њима био то што су наши национални и државни интереси жртвовани владајућим идеологијама југословенства, комунизма и евроинтеграција, а заправо би они требало да буду изнад било какве идеологије", закључио је Обрадовић.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас сматра да би данас требало да постоји сагласност око три кључне теме: борбе против короне, ЕУ и Косова и Метохије.

"Сигуран сам да би се, да живимо у слободној и демократској земљи, постигао консензус и да би било нормално да постоје теме око којих би се формирао заједнички став већине политичких субјеката. Данас би то требало да буду теме попут борбе против короне, уласка Србије у Европску унију, става да су Косово и Метохија саставни део Србије", рекао је Ђилас.

Ђилас каже и да је, док је био градоначелник Београда, постојао консензус власти и опозиције око типа линија за београдски метро, али и помоћи пензионерима, породиљама и програму вантелесне оплодње.

Да ли Србији прети катастрофа, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА