Најновије

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У СОФИЈИ: Србију и Бугарску много више спаја него што раздваја

Србија и Бугарска имају вековну заједничку историју, у којој је било болних момената, али и много више лепог, плодотворног, заједничког и две земље много више спаја, него што раздваја, изјавио је данас амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић.

Софија (Фото: Pixabay)

Пријатељски односи две земље, каже амбасадор, поред одличног односа политичког врха Србије и Бугарске, заснивају се на доброј сарадњи двеју влада, конструктивном политичком дијалогу, директним контактима и пријатељским везама између српских и бугарских министара, те доброј и сталној комуникацији институција.

„Није тешко бити амбасадор у земљи са чијим руководством постоји снажна лична веза политичког врха моје државе, пре свега одличан и пријатељски однос председника Вучића са вашим премијером Борисовим, као и одличан однос нашег председника са председником Радевим, међутим у том смислу и моја одговорност је далеко већа, као и посвећеност свакодневним задацима“, рекао је Јовић за бугарски лист „Дума“.

Према његовим речима, односи две земље засновани су и на обостраној чврстој опредељености за даљим јачањем политичких и економских односа и даљим и обимнијим улагањима у заједничке инфраструктурне пројекте.

„По мом мишљењу, то је од пресудне важности. Ја сам политиколог, али у свом политичком размишљању форсирам економију, јер сматрам да се само кроз економију и оснаживање економске основе друштва, може постићи напредак и у свим осталим областима, посебно када говоримо о односима између две балканске државе“, рекао је Јовић.

Као амбасадор, поштујући указано му гостопримство, додао је Јовић, пре свега настоји да доследно заступа спољну политику Србије, чији кључни принципи су добро суседство, отвореност, регионална стабилност, поштовање свих међународно признатих принципа и закона, јасна и недвосмислена оријентација ка ЕУ, али и партнерство са свим другим државама и народима, који деле исте вредности, укључујући чврсту спрегу и конструктиван однос са великим силама и Истока и Запада.

Каже да такође жели да остави и лични печат, да својим примером покаже колико је важно бити добар човек, у сваком смислу и да својим личним односом и према политичарима, као и према обичном човеку, покаже српску ширину и братство, надајући се истом одговору.

„Желим да током свог мандата својим чињењем допринесем развоју и политичких односа, али и јачању културних и економских веза, као предуслова нашег заједничког напретка, као предуслова мира и просперитета наших држава“, рекао је Јовић.

Говорећи о нерешеним проблемима две земље, Јовић сматра да се ради о малом броју питања о којима Србија и Бугарска немају исте позиције, али да се у очекиваном позитивном развоју односа, може очекивати и усаглашавање ставова.

У дипломатији је потпуно нормално да повремено „лете варнице“, каже Јовић и додаје да је посао дипломате управо да не дозволи да те варнице изазову већи пожар и да „наравно“ да су се неке проблематичне ситуације из прошле године брзо превазишле и да се без последица по односе наставило даље.

Ипак, амбасадор сматра да „на нашем лепом Балкану увек постоје они који као да желе да продубе неразумевање, да унесу забуну и појачају неповерење“ и да је то посебно важно за односе између Србије и Бугарске, који јесу у одређеној мери „оптерећени бременом историје“.

„Али оно што ја континуирано указујем у готово сваком разговору са својим саговорницима у Бугарској, јесте да Србија и Бугарска имају вековну заједничку историју, да је у тој историји било болних и ружних момената, али и много више лепог, плодотворног, заједничког. Много више нас спаја, него што нас раздваја и само разборитошћу, умом и љубављу, својственим топлини нашег заједничког православног хришћанства, можемо даље, заједно напред ка лепшој будућности“, рекао је Јовић.

Амбасадор Србије у Софији каже да, када је у питању српска политика према делу територије, коју не само да сматра својим саставним делом, него и својом душом, својим темељем, наш став је потпуно јасан - Србија не прихвата независност самопрокламоване државе "Косово", а да управо у складу са залагањем за коначну стабилност региона, за окретање ка повезивању и развоју, а не ка сукобима, Република Србија, председник Вучић пре свега, грађани Србије, искрено и непоколебљиво су посвећени дијалогу, спремни на компромис, свесни чињенице да било какав сукоб у региону може да значи потпуну пропаст свих.

Према његовим речима, нова српска Влада је апсолутно одраз „пуне кохезије, јединства и одлучности“ да се у новим околностима, у свету препуном нових криза и изазова, у условима када су сви додатно оптерећени негативним последицама присутне пандемије, ради још марљивије и преданије, како би се и у Србији, али и у целом региону остварио тако жељени напредак и направили боље место за све нас, за децу и унуке.

„Уверен сам да ћемо оваквим спољним политикама које водимо, како Србија, тако и Бугарска, дакле мудрим, одмереним и миротворним наступом, успети да сачувамо свој национални дигнитет, независност и слободу, као и много пута кроз историју, а да ћемо са друге стране, својим радом, залагањем, и пре свега идејама, заинтересованост великих сила искористити у позитивном смеру, привлачењем њихових инвестиција, чиме би остварили наш кључни регионални интерес, миран, стабилан, просперитетан и перспективан регион“, рекао је амбасадор.

О шокантној економској прогнози можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА