Најновије

ЕУ НИЈЕ КРЕВЕТ ПОСУТ РУЖАМА: ''Више фронтова'' са Западним Балканом

ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

На путу проширења увек ће бити препрека. Улазак у ЕУ није „кревет посут ружама”, што не ремети чињеницу да је за председницу Урсулу фон дер Лајен и целу Европску комисију проширење на Западни Балкана приоритет, каже за Танјуг главни портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Мамер је на питање о ставу Европске комисије поводом поновних блокада на евроинтеграционом путу земља Западног Балкана, упркос усвојеној новој методологији приступања, поручио да ће „препрека на путу проширења увек бити”.

„Све то захтева издржљивост, снагу и карактер, а ми настављамо тим путем”, каже Мамер.

У Европској комисији понављају да је проширење на Западни Балкана за њих приоритет и подсећају на „јасне ставове” председнице Урсуле фон дер Лајен о приоритетности тог процеса у петогодишњем мандату њене Комисије.

Напомиње се да се са Западним Балканом „ради на више фронтова”, почев од помоћи у борби против пандемије корона вируса, преко Економско-инвестиционог плана за дугорочни опоравак региона до усвајања нове методологије коју су, како наглашавају, прихватиле и све чланице ЕУ, а која је требало да одблокира и убрза преговоре о приступању земаља региона.

На питање Танјуга да ли, због поновних опструкција, постоји проблем у недавно усвојеној методологији приступања, портпаролка за проширење Ана Писонеро каже да је „процес јасан”, а обавезује и земље кандидате и земље чланице ЕУ.

„Методологија подразумева да и земље кандидати уложе напоре и реформе како би обезбедили поверење друге стране. Земље чланице су важне у овом процесу, а оне су саме више пута потврдиле европску перспективу Западног Балкана. То је врло јасно и непромењено”, каже Писонеро.

У Европској комисији напомињу да се преговори међу земљама чланицама о новим корацима у процесу проширења настављају, а да је став Комисије да се прве конференције са Скопљем и Тираном одрже „што је пре могуће”.

Рот: Горак ударац за политику ЕУ према Западном Балкану

Немачки државни секретар за Европу, Михаел Рот, каже да је „дубоко разочаран” чињеницом да у Савету ЕУ још нису усвојени закључци о проширењу, нити договорени преговрачки оквири за Северну Македонију и Албанију.

„То је горак ударац за нашу политику према Западном Балкану, чији је циљ развој стабилности и демократије на Западном Балкану”, рекао је Рот.

На крају последњег Савета ЕУ, којим је у име Немачке председавао, Михалел Рот наглашава да је ЕУ мора да буде посвећена процесу проширења и да по том питању „постоји широко јединство” унутра земља чланица.

Он додаје да се „неопходан пробој” на пољу политике проширења очекује у наредних пар дана или током предстојећег португалског председавању ЕУ у првој половини 2021. године, преноси Танјуг.

„Не говори се више да ли, већ када ће бити отворени нови преговори”, каже Рот.

Немачки државни секретар додаје да поред „разочарења што се није постигло очекивано”, има и „оптимизам” због чињенице да је само једна земља била против преговарачког оквира за Северну Македонију и да то не треба да обесхрабри Скопље.

Шта Србија да ради због незадовољства ЕУ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА