Најновије

КИМОВИ ОБАВЕШТАЈЦИ У НАШЕМ КОМШИЛУКУ? ЕУ престоница је кључна за Северну Кореју! (ВИДЕО)

Аутор бестселера шпијунских романа Џон Ле Каре често смешта своје шпијуне у Беч. Као и Ким Џонг Ун.

Ким Џонг Ун. (Фото: Flickr)

Аустријска престоница дуго је била шверцерско чвориште за високо санкционисани севернокорејски режим и капија ка Европи за мали број шпијуна које има на континенту. Али град би могао постати све важнији за Пјонгјанг ако амерички изабрани председник Џо Бајден убеди Кима да размисли о укидању свог програма наоружања: Као дом највећег нуклеарног чувара Уједињених нација, Беч би потенцијално имао надзорну улогу.

Интервјуи са високим западним обавештајним званичником који познаје шпијунску мрежу Северне Кореје дају живописну слику њених активности у Европи, укључујући присуство чак 10 агената Министарства државне безбедности. Према званичнику, бар један агент редовно делује ван Беча.

Поред прикупљања основних информација, примарна мисија агената је држање под надзором властитих амбасада и дипломата режима. Они такође надгледају илегалне набавје,  спроводе истраге о несталим људима и проналазе кадрове који су позвани кући.

Аустрија је од кључне важности за те активности, према обавештајном званичнику, који је тражио да се не идентификује. Иако су путовања и студије породице Ким у Швајцарској дуго били предмет дискусије, мање су познате њихове везе са суседом.

Понекад очајне и неспретне, операције Северне Кореје у Аустрији и другде у Европи постале су важније за Кима док се његова земља бори под санкцијама. Севернокорејска економија ове године креће ка свом највећем паду у више од две деценије, наводи Fitch Solutions, делом и због Кимове одлуке да затвори границе током пандемије коронавируса. Поврх тога, природне катастрофе, укључујући поплаве, избрисале су пољопривредно земљиште. Трговина Северне Кореје са Кином, убедљиво највећим економским партнером, смањила се до септембра за 73 процента и на путу је да падне за 80 процената током године, Корејско међународно трговинско удружење рекао крајем новембра. Ким је у августу издао ретко упозорење за економију, рекавши партијским лидерима да се земља "суочила са неочекиваним и неизбежним изазовима".

Аустрија је годинама извор предмета које режим не може легално увести, укључујући пиштоље Глок и успињачу којим се Ким возио са јужнокорејским председником Мун Џае-ин-ом током посете севернокорејском скијалишту 2018. године.

Портпарол аустријског Министарства унутрашњих послова рекао је да агенција из правних разлога не може да коментарише конкретне случајеве или операције. Министарство, које надгледа домаћу обавештајну агенцију, истражује све злочине који су штетни за Аустрију, рекао је портпарол. Портпарол канцелара Себастиана Курца упутила је министарству захтев за коментар.

Две особе које одговориле у одвојеним позивима севернокорејској амбасади у Бечу нису могле да коментаришу, а имејл амбасади је остао без одговора.

Годишњи обавештајни извештај земље признаје да "обавештајни актери делују и у Аустрији и против аустријских интереса“ због локалних пословних мрежа плус лаког приступа Европској унији и мултинационалним организацијама. Такве везе су један од разлога због којих се Беч тако често појављивао у шпијунским романима Ле Каре, као што је Савршени шпијун.

Његова улога могла би се продубити ако Бајден постигне више успеха од тренутног председника Доналда Трампа у наговарању Ким да пристане на смањење свог нуклеарног арсенала, што је вероватно предуслов за састанак лицем у лице. Локална Међународна агенција за атомску енергију би готово сигурно имала улогу у осигурању да се Северна Кореја придржава било каквог обећања да ће открити или затворити објекте повезане са оружјем.

За обављање детаљних послова замрзавања нуклеарног система Северне Кореје били би потребни блиски и чести контакти. То захтева затварање лабораторија, реактора и места за производњу цепивог материјала, као и инсталирање опреме за надзор у једној од најтајнијих и параноичних држава на свету. Поред потенцијалног пуштања тимова ИАЕА у Северну Кореју, то би значило да више севернокорејских званичника редовно путује у Беч.

"Једном када се постигну политички споразум међу дотичним земљама, агенција је спремна да се одмах врати у ДЛРК“, рекла је ИАЕА у септембарском извештају, користећи формално име Северне Кореје. Европски градови са севернокорејским мисијама попут Женеве и Стокхолма често су били домаћини састанцима представника САД и Северне Кореје, који никада нису имали званичне односе. У марту је Ким именовао Чи Канг-Ила - једног од његових најбољих стручњака за америчка питања - да наследи свог ујака Ким Кванг Сопа за амбасадора у Бечу.

Остали високи званичници, укључујући чланове тајног личног секретаријата, који има директне везе са породицом Ким, путовали су Аустријом, где су куповали и радили на илегалним набавкама, наводи обавештајни званичник. У једном случају, агенти су могли да претраже изнајмљени стан јер су Севернокорејци пропустили да искористе дипломатски имунитет.

Према УН-у, Северна Кореја користи своје амбасаде и прекоморске мисије за "недозвољене активности за стварање илегалних прихода“ које укључују трговину луксузном робом забрањену санкцијама и набаву забрањене опреме неопходне за њен нуклеарни програм. Северна Кореја генерише милијарде долара годишње бавећи се дрогом, продајом оружја, фалсификовањем валута и експлоатацијом гастарбајтера, каже Међународна мрежа за људска права сјевернокорејског прекоморског рада".

За слабо плаћене севернокорејске дипломате у Европи шверц није само услуга режиму. То може бити средство за уздржавање. Те Јонг-хо - бивши севернокорејски заменик амбасадора у Британији, који је пребегао у Јужну Кореју 2016. године - рекао је у телефонском интервјуу да се од изасланика режима "тражи да зараде новац" и да се суочавају са оштрим критикама ако не испуне квоте. "Притисак је огроман“, рекао је Тае, који је у априлу изабран за члана парламента Јужне Кореје.

У Аустрији живи око 100 севернокорејских држављана и у историји се налазила једна од највећих амбасада режима у Европи. Кроз његова врата прошли су агенти и нешто материјала од бомби повезаних са обарањем корејског авиона на лету 858 1987. године.

Квон Јонг-рок, ког је интернет страница Северне Кореје Leadership Watch 2009. године описала као једнократног извршног директора  са седиштем у Бечу, именован је у извјештају Савета безбедности УН-а за 2012. годину као део шеме за извоз илегалне робе, укључујући аутомобили серије Мерцедес-Бенз Е-класе Е350.

Квон није јавно коментарисао и нејасно је где се сада налази. Северна Кореја пружа мало јавних детаља о највишим званичницима, посебно онима који би могли бити умешани у сумњиве активности у иностранству и могли би бити у опасности од америчких санкција. Претрага званичних севернокорејских медија током последњих 20 година не показује да се Квон помиње.

Још један члан Кимовог ужег круга, кога обавештајни званичник није желео да именује, недавно је путовао главним градом Аустрије и можда је још увек у Европи.

Последња финансијска институција режима у Европи, Голден Стар Банк, имала је седиште у Бечу пре него што јој је наложено да се затвори пре више од једне деценије. Мрежа контаката и клијената остала је, међутим, чинећи Беч континуираном жаришном тачком за новчане токове повезане са покушајима заобилажења санкција.

Стотине страних плаћеника приступиле терористима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА