Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ, РУСИ УВЕЛИ НОВИ РАДАР: Мислили су да је Ф-35 невидљив, видели да су у заблуди! (ВИДЕО)

Руска радарска технологија дугог домета будуће генерације успела је да детектује групу од шест ловаца Ф-35, пете генерације, у близини иранске границе.

Радар (Фото: Јутјуб)

То је постигао радар који има специфичан начин рада, односно, који користи јоносферу приликом скенирања ваздушног простора.

Радари противваздушне одбране контролишу ваздушни простор око Руске Федерације на даљинама до неколико хиљада километара.

То је напоменуо руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је рекао да су радари дугог домета противваздушне одбране открили шест вишенаменских ловаца Ф-35 у близини иранског ваздушног простора, само неколико сати после ракетног напада на америчке војне базе у Ираку.

Према војним експертима, руске војне јединице за ваздушну одбрану тренутно активно користе екстремно далекосежне радаре. Званични назив система је : 29Б6 „Контејнер“.

Оно што је посебно интересантно јесте да САД тврде да је Ф-35 најнапреднији авион на свету са стелт технологијом, практично „невидљив“ за било који радарски систем.

Међутим, управо је доказано да је тврдња апсолутна бесмислица с обзиром на то да их систем нове генерације дугог домета може открити на хиљадама километара удаљености од руских граница.

Државно тестирање радарске станице „Контејнер“ успешно је завршено прошле године, када је одмах стављена у оперативну борбену дужност. Њен принцип рада је јединствен и може се сматрати огромним достигнућем на пољу радарске технологије.

На пример, ако стандардни радар унутар система противваздушне одбране може да открије и прати ваздушни циљ на удаљеностима до 400 км, радарска станица „Контејнер“ то чини на 2000 км. Практично, овај радар покрива ваздушни простор свих држава чланица НАТО-а у Европи.

Захваљујући својим врхунским могућностима, искључује се сваки могући изненадни ваздушни напад на Русију.

Прва радарска станица „Контејнер“ пуштена је у пробни рад 1. децембра 2018. Ова станица покрива ваздушни простор западно и јужно од граница Руске Федерације. Следец́а станица истог типа покриваће цео арктички ваздушни простор (укључујући све руте које теку преко Северног пола).

Радарски комплекс „Контејнер“ специјализован је за откривање и праћење аеродинамичких објеката, као што су млазни или крстарец́и пројектили.

Принцип рада је врло једноставан. Радарске антене емитују електромагнетне таласе под одређеним углом, који скачу око јоносфере и одражавају се изван хоризонта на удаљености од неколико хиљада километара.

Ти таласи се враћају истим путем до антена и приказују своје резултате на дисплеју оператера који контролише комплекс. Када су прегледали први комплекс “Контејнера”, који је постављен у близини Ковилкина, јужно од Нижег Новгорода, оператери су могли да виде комплетну слику ваздушног простора изнад практично читаве Западне Европе.

У међувремену, руска војска успела је да добије потпуну радарску покривеност на читавом руском ваздушном простору. Служи и као систем раног упозоравања за балистичке ракете различитих врста и домета. Главни елемент овог сложеног система су најсавременије „Вороњеж“, екстремно далекометне радарске станице.

Прочитајте ОВДЕ   шта то САД нуде Белорусији.

Извор: Курир/Fort-Russ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА