Најновије

СУПРУГА ТВОРЦА БЕОГРАЂАНКЕ ПОРУЧИЛА ВЕСИЋУ: Твоја епидемија незнања и лакоћа ширења лажи је опасна!

Милена Пешић, супруга архитекте Бранка Пешића, творца зграде "Београђанка", отвореним писмом се обратила Горану Весићу, заменику градоначелника главног града.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

У писму се наводи:

- У емисији “Добро јутро, Београде“ емитованој 27. јануара на ТВ Хепи, познатој по неговању скандалозних ријалити програма, гостовао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

У свом дуготрајном излагању, осврнуо се, између осталог, на градњу Палате Београд ("Београђанке") дозволивши себи низ произвољних тврдњи. Епидемија незнања и лакоћа ширења лажи је опасна и као и свака зараза шири се неконтролисано.

Тако би, после гостовања и излагања Горана Весића, бројни љубитељи овог канала могли стећи погрешна знања из историје урбанизма Београда.

У присуству немог сведока-домаћина Миломира Марића, Горан Весић, вредни колумниста Политике са темама из прошлости града Београда и писац књиге о истом, дао је машти на вољу, како и приличи писцу.

После једночасовне донкихотске борбе са аветима бившег режима, гостовање је завршио неумесним анегдотама о некадашњем градоначелнику Београда, Бранку Пешићу, рекавши успут да је он пројектовао "Београђанку".

У свом лежерном маниру, препричао је како се, једном, градоначелник шамарима обрачунао са амбасадором стране земље, приписавши му, дивљења достојне, карактеристике уличног хулиганског понашања.

Да ли у блаженом незнању или намерном извртању истине, спојивши у једно имена архитекте Бранка Пешића, аутора пројекта "Београђанке", и Бранка Пешића, градоначелника у време градње ове палате, рече да би за такав посао извршилац данас био оптужен за "сукоб интереса".

Неинформисани гледалац би изречену клевету о "сукобу интереса" свакако могао применити на оба актера, било да је градоначелник себи наместио посао, било да је архитекта као градоначелник себе запослио.

Делећи увредљиве коментаре, све у шаљивом ироничном тону, препоручио је такву вест и "Утиску недеље" Оље Бећковић, а зачинио "сведочењем" бившег радника који му је, наводно, причао о аљкавом раду на градилишту које би било пуштено у пуни погон тек кад радник-осматрач види да се Бранко Пешић приближава.

Буђење раног пролећа нашег градоначелника

Тиме би ваљда требало повући паралелу са темпом радова које Весић данас изводи по Београду.

Да отклонимо могуће будуће забуне око имена, ево тачних података.

Бранко Пешић (1922-1986), друштвено-политички радник, вршио је дужност председника Скупштине града Београда од 1964. до 1974. године.

Архитекта Бранко Пешић (1921-2006) је аутор, главни пројектант и вршилац пројектантског надзора на изградњи Палате Београд ("Београђанке") грађене од 1969. до 1974. године - наводи се у отвореном писму Милене Пешић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Велимир Ераковић поручио Милу Ђукановићу.

Извор: Direktno. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА