Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ирска на путу уједињења?

Шин Фејн, странка која је повезивана са Ирском револуционарном армијом, победила је на парламентарним изборима. Бирачи хоће промене и казнили су традиционалне партије. Да ли ће се ускоро говорити о уједињењу Ирске?

Замак у Ирској (Фото: Јутјуб)

Пише: Барбара Везел

Бирачи су канда незахвални. Ирски премијер Лео Варадкар је био успешан шеф владе. Паметно је делао када је реч о односима са владом у Лондону, Брегзиту, и придобио је за себе земље ЕУ.

Истовремено је спроводио друштвену модернизацију: 2018. је већина Ираца гласала за легализацију абортуса. Пао је један од последњих табуа прошлости којом је доминирало католичанство. А хомосексуални премијер са оцем пореклом из Пакистана је деловао као отелотворење модерне Ирске – отворен према свету и са вером у привреду. 

Али, Лео Варадкар је начинио одлучујућу грешку: успешно је савладао спољнополитичке изазове, али је прекасно схватио шта бираче заиста мучи. А то су цене становања и рад социјалних служби, а пре свега стање у здравству.

Ирска привреда цвета и опоравила се од тешких година након банкарског слома 2010. Али од тога нормални Ирци углавном још немају ништа.

То су проблеми слични онима у другим европским земљама. Делови становништва осећају да немају учешћа у привредном успеху, да нема праведне расподеле, да су глобалне елите само похлепни профитери система. Многи запослени су незадовољни својом ситуацијом.

Тако у Даблину има посла, али не и приуштивих станова. А године драстичне политике штедње направиле су велике рупе у социјалној мрежи.

Гнев бирача су осетиле обе традиционалне странке у земљи, Варадкарова Фине Гаел и опозициона Фијана Фејл. Гнев је уперен против система у којем те две странке деценијама додају једна другој власт, а да међу њима више не могу да се разазнају идеолошке ни политичке разлике. А бирачи хоће праве алтернативе, хоће да својим гласовима нешто покрену.

Највише запањује то што је, после деценија проведених у политичком изгнанству, Шин Фејн успела да превазиђе своју прошлост. За партију која је увек изгледала повезана са насиљем Ирске револуционарне армије (ИРА), поново може да се гласа. За многе старије Ирце то је и даље табу, али млади бирачи који траже „друкчију“ политику, немају тај проблем.

Шин Фејн је са скоро 25 одсто однела прво место у недељу, следе Фијана Фејл (22 одсто) и Фине Гаел (21).

Шефица победничке странке Мерилу Мекдоналд је то назвала револуцијом на бирачким местима. Њој је успело да од Шин Фејн направи странку која важи као умерена лева политичка снага.

Тиме је први пут у последњих неколико деценија разбијена премоћ две велике странке. Време простих већина је прошло. Настаје вишепартијски систем који ствара принуду формирања компликованих коалиција.

И по томе је Ирска сличнија другим европским земљама. Ако су сада „велики“ спласнули на нешто више од 20 одсто, онда ће Ирска доживети исте политичке поделе какве смо имали у Шпанији, Италији или Немачкој.

Тако ће у Даблину формирање владе бити тежак посао. Фине Гаел и Фијана Фејл не желе да сарађују са Шин Фејном. Да ли ће последица бити вечита велика коалиција са слабом већином? У том случају би казна бирача следећи пут могла бити још оштрија.

Неочекивани успон ирске националистичке странке Шин Фејн је знак да се Ирска креће ка уједињењу. Након што је Лондон у јеку Брегзита јасно показао да се све мање интересује за будућност својих северних региона, оно што је изгледало немогуће сада може да се замисли.

Јер, ако Северна Ирска и Република Ирска убудуће буду хтеле да живе у заједничком економском простору по правилима ЕУ, онда ће веза са Великом Британијом почети да слаби, а аргументи за политичко јединство ће јачати.

То не би смело да се одвија брзо, већ мора бити спор политички процес. Обе стране знају да још нису зацељене ране из година насиља. Докле год живи генерација чију су младост обележили бомбашки напади, политичка убиства и бруталне уличне борбе, то може бити само врло постепено приближавање. И у Даблину нико не жели да се пребрзо зближи са економски слабим Белфастом.

Али, Брегзит и резултат последњих избора у Републици извели су земљу на курс уједињења. Иронија је судбине то што је баш британски премијер омогућио тај пут када се сложио са повлачењем границе у Ирском мору јер је хтео „тврд Брегзит“. Ирска, узорни питомац Европе, креће се у врло живу будућност.

Прочитајте ОВДЕ   ко то оптужује Нетанијахуа и за шта.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА