Најновије

РАМУШ ТАХИРИ: Такозвано Косово треба да се повеже са Европом кроз Србију (ВИДЕО)

Америчка порука и лажној држави Косово и Србији јесте да коначни споразум мора бити ускоро постигнут, мишљење је аналитичара Дритона Тафаларија, док сматра да дијалог две стране није ни престајао и да је најважније да нема спутавања људи и капитала.

Политиколог Рамуш Тахири (Фото: Јутјуб)

Политички аналитичар Дритон Тафалари оцењује да је постизањем споразума о железничком и друмском саобраћају у Минхену послата снажна порука која представља увод у коначни споразум између Србије и терористичке творевине.

За Тафаларија су последње потписани споразуми између Приштине и Београда изненађење јер је дијалог између такозваног Косова и Србије у блокади због увођења такси на робу из Србије. Међутим, како каже, САД су одиграле кључну улогу.

“И (тзв.) Косову и Србији је стављено до знања да споразум мора бити ускоро постигнут”, напомиње Тафалари.

С друге стране, политиколог Рамуш Тахири констатује да дијалог између Србије и лажне државе никада није престајао а као пример наводи постигнуте споразуме о авио-линији, железничком и друмском саобраћају. Према његовој оцени, веома је важно да представници  окупиране српске покрајине имају легитимитет када разговарају са представницима Србије и додаје да уопште није важно у ком својству две стране преговарају, већ је од суштинског значаја за Србе и Албанце постићи споразум.

“Без обзира да ли су то привремени органи или државни, да ли је то независно Косово или јужна српска покрајна, важно је да се постигне споразум и да се тај споразум спроводи, да тај споразум буде за добробит грађана, јер ми свих ових година нисмо имали сарадњу или смо имали отежану сарадњу. Ту гранцу зовемо административном или државном, али то уопште није важно, важно је да имамо режим на граници, да то буде олакшавајући режим, а не неки који ће да спутава људе и робу. Видим изјаве Вучића и Ђурића да је то важно за српску заједницу, јесте, али није то најважније јер је то важно за све грађане (тзв.) Косова и Србије. Ваљда неће бити национални воз или аутобус. Што више протока људи, без обзира на националну припадност, то је боље. Што отворенија граница, то је боље”, каже Тахири.

Он сматра и да окупирана српска покрајина треба да се повеже са Европом кроз Србију.

“(Тзв.) Косово је природним путем везано за Србију, не као земљу и режим, али сви ови споразуми су добри. И тај коридор Морава – Вардар, надам се да ће се (тзв.) Косово прикључити томе, јер је добро да имамо заједничке инвестиције”, сматра Тахири.

Шта је Курти поручио из Минхена, прочитајте ОВДЕ.

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА