Најновије

ВУЧИЋ: Следи велика чистка у СНС, у новој Влади остаће двоје, троје министара! Ево зашто су предстојећи избори судбински!

На изборима у априлу грађани ће одлучити да ли ћемо наставити путем рада и напретка или ће земљу да врате у руке тајкунима и онима чија је једина политика насиље. Ако остале листе буду имале једног посланика више од СНС, сви они ће се у року од 48 сати удружити у техничку владу само да би преузели власт.

Александар Вучић (Фото: predsednik. rs)

Пред Србијом су судбински важни избори! На њима грађани бирају да ли ћемо наставити путем рада и напретка или ћемо земљу вратити у руке тајкунима и онима чија је једина политика насиље, поручује у великом сретењском интервјуу председник Србије Александар Вучић.

Вучић најављује велику чистку у редовима СНС и наглашава да сви у Србији морају да знају шта се може десити: Ако све остале листе на изборима освоје и једног јединог посланика више од СНС, у року од 48 сати сви ће се удружити и формирати техничку владу да би преузели власт!, каже председник.

Многи кажу да се победник већ зна, да су избори за СНС унапред добијени.

- Не постоје добијени избори! Они постоје само код оних који те изборе на крају изгубе. Чини ми се да се нико није озбиљно упустио у анализу предстојећих избора и у то са колико проблема ће се суочити странка коју водим. Очекујем много проблема и много листа на републичким и на локалним и на покрајинским изборима.

Много листа упркос бојкоту?

- Пустите те приче о бојкоту. Никада то није била нарочито важна тема и никога то није превише занимало. Бојкот им је служио као отрцана реч да привуку некога на насиље, како би се насилним путем рушила власт у Србији и ништа више. А шта је друго него најава насиља када планирају некакве скупове на дан избора? Само што надлежни органи неће дозволити никоме насиље, све је у реду, али насиље ће морати да забораве... Немојте да вам причам како нам њихови људи говоре да спремају планове да малтретирају људе телефоном и представљају се као активисти СНС. Па, је л' они стварно мисле да су толико паметни, а сви остали толико глупи!?

Кад ћете расписати изборе?

- Изборе ћу расписати 1, 4. или 6. марта јер сам 2. и 3. у Вашингтону. Проблем за СНС, искрено говорећи, јесте и то што ће кампања бити веома дуга, око 50 дана, а имаћемо 20 листа које су против нас. Биће то двадесет против једног. И свака од тих листа имаће 20-30 секунди у Дневнику РТС-а да говори најгоре ствари и неистине о нама, да причају како ништа не ваља, а ми ћемо имати 20 секунди да им се свима сами супротставимо. И не кажем да ће бити тешко зато што ће људи да се одлуче за бојкот или за насиље, већ зато што ће један број људи гледајући те силне лажи и да каже: 'Чекај, ако је само део од овога што слушамо истина, па 'ајде да гласамо за оне који неће да нам руше државу, али да то не буде СНС'. И то су озбиљни проблеми.

Како ћете се томе супротставити?

- Мораћемо да радимо више него икада, да се боримо снажно и да ујединимо људе који желе наставак изградње нормалне и пристојне Србије, који желе даље повећање плата и пензија, који желе да на сваки могући начин Србија напредује. Колико у томе будемо успели, толики ће нам бити резултати на изборима. Али да поновим једну ствар која је од кључног значаја и то људи у Србији треба да знају... Буду ли, неким случајем, све остале листе имале било какву прилику да направе већину са само једним јединим послаником више у односу на листу коју води СНС, направиће техничку коалицију у року од 48 сати само да би преузели власт.

Сви? И неки ваши садашњи коалициони партнери?

- Кажем вам, сви! Нисам ја то једном гледао. Знам шта причам. Погледајте само, једина мета напада је увек и само СНС.

Али не чак ни цео СНС, већ директно ви?

- Па добро, негде је логично да ја будем највише нападан. Мали је број људи и из СНС-а који о нашим политичким противницима жели отворено да говори. Ти који смеју и желе да се боре имаће прилике да се доказују у изборној кампањи и после, ако остваримо добар резултат. Ови други... Па њима је време за замену. Или их је стигао умор или их је стигла жеља да припремају себе за неке важније функције. Они немају жељу за тимским радом - удаљили су се од странке за коју мислим да је најбоља у Србији. У СНС имате много добрих и поштених домаћина, убедљиво више од свих других странака заједно. Али ми у медијима и јавности увек говоримо о лошим стварима, јер није вест када пас уједе човека, него кад човек уједе пса. И ви у Информеру наћи ћете пет или шест председника општина који су лоши, али нећете да поменете Верољуба Матића из Коцељеве, који и без СНС-а добија 70 одсто гласова. Да вам не говорим о осталим честитим домаћинима широм Србије, којих има много... Али се зато на двоје-троје лоших гради кампања.

Па када ћете коначно почистити своје редове?

- Ми ћемо морати да прочистимо своје редове врло брзо, јер не смемо да одбацујемо чињеницу да су и неки наши људи лоши. И зато вам сада најављујем да ћемо имати доста промена на локалним, али и на посланичким листама. То неће бити 10, 20, 30 одсто, него више од 50 одсто нових људи, кандидата за кључна места!

Чекајте, више од половине нових посланика, председника општина, одборника?

- Баш тако.

Одакле вам сви ти људи? Не може то преко ноћи...

- Ми смо једина странка која има Академију за развој младих лидера и на то сам посебно поносан. На њих, на те младе људе желим да укажем пажњу. То су дивни, перспективни младићи и девојке, који се образују, који уче, који напредују и који се боре за своју земљу пре свега, а онда и за странку чији су чланови. Показаћемо те људе, они ће учествовати у кампањи, у телевизијским дебатама... Показаћемо ново лице. Јер нама је потребна свежа крв. Ми имамо политичаре данас који чувају само своју задњицу, не мисле о томе да се боре за народ, већ само како да се додворе одређеним круговима, политичким и медијским... Е, за такве више неће бити места у власти! Видим и у Влади Србије код неких министара који су ту пет, шест или седам година да је дошло до замора материјала, да је све више личних односа са некима, а мање система и зато је важно да се то занови, да уђе нека свежа крв и неки нови људи и да покажемо да имамо у потпуности неукаљане људе и људе који су спремни да се боре.

И када ће, коначно, доћи до те чистке?

- Део тога ће да се догоди већ за који дан када будемо изашли са листама.

А када ћете рећи некима да не могу да носе торбу или сатове од 3.000 или 5.000 евра?

- Не могу ја никоме да забраним да носи торбу од 3.000 евра ако је ушао богат у политику...

А они што су ушли у политику с торбом од 300 евра, па сада носе најскупље?

- Е, то је тачно и то не може. Нисмо ми против богатих људи, већ смо против оних који су се обогатили на власти. Ја сам против онога што се Ђиласу догодило, да уђеш у политику у поцепаним патикама, да пријавиш 70.000 евра које си могао да зарадиш у Чешкој за десет година, а да онда направиш 700 милиона евра на народној грбачи. То су ствари које не могу да се дешавају у СНС-у! А да ли то га има? Има. И зато ћемо са тим колико год је могуће да се обрачунамо, а свестан сам да никада није могуће до краја решити тај проблем.

То вам све више траже чланови ваше странке...

- Они најбоље разумеју ствари. Немају они проблем са спољном политиком и резултатима, пуна су им уста хвале за то што повећавамо плате и пензије, али не воле да виде бахате и арогантне људе на локалу ни празну скупштинску салу где се бори десет истих људи, а осталима је испод части да седе у посланичкој клупи. Ако ћеш да будеш народни посланик, има да поштујеш ту част, да се бориш и зарађујеш плату, а не да се појавиш на 15 минута и онда правац на службени пут у Стразбур или на Кипар. Ако то не можеш, онда ћеш да будеш замењен. А не као неки који су наплатили 12.000 хиљада евра народних пара, а нису радили ништа, већ су као бојкотовали.

Колико ће данашњих министара да остане у Влади ако СНС победи?

- Не велики број. Задовољан сам Аном и са још неколицином људи. Биће великих промена, у то будите уверени. Можда два или три министра из СНС остану од садашњих... Четири највише. Није фер да говорим о министрима из других странака пре него што се изјасне њихови страначки лидери.

Сведоци смо трвења у СНС, да ли је то борба за вашег наследника у странци или за новог премијера?

- Постоје три кључна проблема. Прво, наши људи знају колико је СНС снажан и они сву своју политичку борбу све више усмеравају на унутарстраначки терен. Слушајте, ви кад одете у Дољевац или Прокупље, тамо не можете да очекујете борбу с неком опозиционом странком јер је СНС апсолутно доминантан. И онда креће жестока борба у самом СНС. Друго, док су се сви заклињали и причали бајке како верују да ја нећу да се склоним, а знају да ћу да одржим реч ако сам тако рекао, они су испод жита радили на сопственој промоцији... А не разумеју једну ствар, коју не разуме ни опозиција. То што су сада у опозицији не значи обавезно да ће сутра доћи њихово време и да ће бити власт. Мисле да им то по природи припада и да је само питање тренутка када ће се то десити. При томе ужасно греше, јер за нераднике никада није време!

Има ли истине у причама да у оквиру СНС постоје 'странке у странци'?

- Неки унутар странке, сваки за себе, мисле да имају богзна какву харизму. И сваки од њих мисли да је велики лидер, а не могу баш много гласова да добију. И онда, истина је, праве своје партије унутар партије, своју инфраструктуру, па би онда да постављају своје кадрове у предузећа и много тога још, али им то више не успева. Чињеница јесте да су неки људи унутар партије то покушали да раде. Али они не разумеју кључну ствар, СНС је толико велики организам да ће увек да бира опцију која може да га чува да остане доминантан фактор у одлучивању о будућности Србије, а да ће као страно тело одбацити свакога ко то не може да настави после мене. Не можете да купујете људе у СНС. Умирем од смеха кад помену сендвиче, јер срце и веру људи у СНС не можеш да купиш. Трећи разлог је оно што је Ниче дефинисао као вољом за моћи. Желе да имају и преко својих лимита, али не виде своје лимите већ само туђе.

Кога видите као свог наследника?

- Ја сам неко ко је у опозицији имао одређени ниво популарности, али је имао много више негативних поена до пре једно седам или осам година... Хоћу да кажем да морате да оцените да ли може човек да буде лидер, да подигне своју харизму, мада није све ни у томе. Морате да видите може ли да опстане систем који смо направили, могу ли људи да буду задовољни. Нисам ја од оних који кажу: 'После мене потоп'. Напротив! Али сам поносан на све оно што смо урадили за државу. Када сте долазили овде у Председништво, могли сте да видите 'Београд на води' и, шта год ко сутра буде рекао, свако ће да зна ко је то извео, чија је то идеја, чије срце и храброст су се супротставили свима да бисмо направили Менхетн Југоисточне Европе управо овде у Београду. И када пођете ви, Драгане, према Ивањици, а ви, Милице, до ваше Пожеге, стизаћете за мање од сат и по времена. Ти резултати заувек остају, то је једино важно.

Многи кажу да је то немогуће, цео живот су путовали по три и по сата најмање до Пожеге?

- Могуће је, биће врло брзо сат и по времена лагане и лепе вожње до Пожеге, ја вам кажем. Још нам остају Узићи, Горјани, Севојно до Ужица после тога. Па овамо према Ариљу и Ивањици, па доле Кладница, Сјеница, све је много ближе. Ближа ће нам бити српска Херцеговина и све друго. То су огромне промене и не морам ја некоме да причам шта значи пробијање Јелице са два тунела од три километра, а мислили смо да то постоји само у Швајцарској... То остаје заувек, као што отаје и стабилизација јавних финансија, Србија данас има висину јавног дуга од 48,8 посто, а сећам се да смо имали 78-79 посто када сам постао премијер.

Кад ми се функционери не јаве на телефон...

Знате ли колико њих има из СНС који не одговарају на позиве новинара, искључе телефоне викендом...

- Знате колико их има да мени не одговарају?!

Е, то стварно не могу да поверујем!

- Понекад чекам по пет сати да се неко јави. Знате да ја број телефона мењам једном у три или четири године. И најбоље је када ми онда кажу: 'Шефе, нисмо имали овај телефон'. А ја им кажем: 'Добро, нисте имали овај телефон, а како ли се онда јављате обичним људима, ако је то разлог што се мени нисте јавили десет дана?! '

Шта за обичан народ значе ти бројеви?

- БДП је укупна вредност свега што у земљи направите, створите у једној години. Он је био на нивоу 38-39 милијарди годишње, а када завршимо ову, биће 50 милијарди. То показује колико напредујемо. Грађани то осете у новим болницама, видимо те бројеве у километрима аутопутева, али и по животном стандарду... Пре шест година имали смо просечну плату 335 евра, а данас очекујемо да она у јануару буде 510 евра.

А када ће бити оних 900 евра које сте најавили у плану за развој 2025? Нама је бар 50 људи рекло да је то немогуће.

- Тих 50 добрих људи, као ни Миличина мама, није веровало ни да ће до Пожеге да буде аутопут. Јер људи су 70 година мислили да је то немогуће. Сећам се како су ми давно, када сам ишао на прве трибине по Прељини с једним аутомобилом на гурку и мегафоном, домаћини причали како ту аутопута никада неће бити, да су то још код Тита слушали и ништа. А сада имају аутопут. И крајем фебруара ћу у Чачку отворити велику, фантастичну немачку фабрику коју смо чекали толико година. Могуће је, дакле.

Када сте дошли на власт, рекли су да сте Американцима обећали да ћете брзо да предате Косово. Сада је 2020, шта је са Косовом?

- Ту причу да сам велеиздајник слушам од 2012. и моје питање за цео народ је: Шта смо ми то изгубили у последњих осам година? За њихових 12 година Косово је прогласило независност, добили су Јариње и Брњак, пресуду Међународног суда правде... Имали смо погром 17. марта 2004, имали смо независност Црне Горе. Ми за ових осам година власти имамо стабилизацију јавних финансија, највећу градњу путне инфраструктуре, добили смо Србију на међународном плану издигнуту на пиједестал, ми ништа нисмо изгубили... Посетили су нас јапански премијер, кинески и израелски председник, са Ангелом Меркел сам се састао 17 пута званично, а не као неки што су измишљали састанке с њом јер су били на неком скупу три реда иза ње. У наше време је француски председник Макрон говорио на српском усред Београда...

Кажу да сте сада обећали поново нешто Западу око Косова, па САД и ЕУ сада зато не подржавају бојкот...

- Никада нећете чути нигде у свету, ни у Америци, ни у Европи, ни у Русији, да је бојкот решење. Бојкот је решење за оне који не могу да понуде ништа и који знају да немају подршку грађана. Они морају да прикрију чињеницу да је цар го...

Кажу да је Гренел тежак преговарач?

- Он има изузетну енергију, што веома поштујем. Вредан, марљив, одговоран човек. Али ако мислите да има много тога око Косова што ми држимо у рукама, 'ајде људи немојте молим вас, нисмо деца, ни наивни. Боримо се за сваког човека на КиМ, али нећу да лажем народ и кажем да ће све да буде наше у наредних 300 милиона година. Ни у Глоговцу, ни у Качанику, ни у Штимљу, ни у Сувој Реци нема ниједног или има једног или двоје Срба. А људи на Косову нису луди, знају тачно тамо ко их подржава и ко ради за њих.

Много сам грешио…

Шта сматрате својим највећим успехом?

- Поносан сам на економски напредак, стабилизацију јавних финансија кроз тешке реформе кроз које смо прошли. И ја сам их с муком прихватио, али сам знао да се рак не лечи аспирином већ тешком хемиотерапијом. И та шок-терапија је дала резултате, данас имамо веће плате и пензије и оне ће тек да расту. Успех је и очување мира и стабилности, то што ниједно српско дете није страдало у ратовима... Успели смо да успоримо одлазак младих људи и тек ћемо се тиме забавити. То су резултати због којих долазите на власт и желим да следећи избори буду трка око резултата и планова за будућност, а не лоше речи.

А шта вам је највећа грешка?

- Много сам грешака направио, посебно кадровских, али смо стратешки ишли одлично и надокнадили заостатак.

Стежу нас са свих страна, после Косова и Црне Горе, отворен је и фронт у Републици Српској?

- Ситуација у Републици Српској ме веома брине, не кријем. Имам састанке с руководством Српске, код којег видим озлојеђеност и гнев, као и код народа тамо и разумем их. За нас је најважније да сачувамо мир и бринемо о нашем народу и зато улажемо у сваку општину у Републици Српској, дали смо више новца од свих претходних власти заједно и наставићемо још да улажемо. Имаћемо састанак и са српским организацијама из Црне Горе, помоћи све што можемо поштујући уставни поредак Црне Горе.

Како вам звуче оптужбе министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића да Србија врши агресију над Црном Гором?

- То је онај стручњак за 'Олују'? Вероватно он тврди и да је 250.000 Срба само себе прогнало из Хрватске... Он нек ради своје, Хрвати га сваки пут лепо чекају 4. августа да заједно прославе прогон Срба. А ми ћемо да радимо свој посао, поштујући поредак Црне Горе, али имамо право да питамо за судбину српског народа и СПЦ и нећемо одустати од тога, јер имамо одговорност према нашем народу ма где да се налази.

Да закључимо овај разговор, тврдите да Србија ни СНС никада неће постати "жуто предузеће"?

- СНС не сме да се претвори у оно што је била Демократска странка, интересна група без идеје о пристојној Србији у којој су сви само крали, почевши од Ђиласа, Јеремића до свих других на свим нивоима... Док је народ сиромашио, они су се богатили и губили територије, од Косова до Црне Горе. СНС је велики народни покрет који мора да остане да ради за добробит Србије.

Одговарам на сва питања и прљаву кампању

Многи мисле да нам дајете изјаве и интервјуе малтене сваких седам дана...

- Постоји та прича да Вучић искаче из фрижидера и сви су као под његовом контролом, а суштина је да ја радим и борим се, па је ваљда и логично да активизмом и ентузијазмом у раду постижете одређене резултате. Не очекујете ваљда да моји политички противници кажу: 'Вучић је испред нас јер устаје три сата раније и леже два сата касније и не иде на ручак четири пута дневно као ми'... Погледајте колико је пута Ђилас био на Н1, а колико сам ја пута дао интервју не за Информер, већ, рецимо, за 'Политику', која има већински удео државног капитала? Људи то не желе да виде...

Једна телевизија припрема серијал о вама као 'владаоцу' који злоупотребљава власт...

- Почаствован сам, направили су два сата филма о мени, нисам знао да сам тако важан. Замислите само да нека друга телевизија спрема емисију о неким другим политичарима. Жалили би се до Брисела, звали све организације за људска права и амбасадоре, тврдили да су мета прљаве кампање. А када сам ја у питању, то ће да назову истраживачким новинарством. Будете ли се бавили неким другим, рећи ће да је то хајкачко новинарство.

Јесу ли вас звали у тај документарац? Хоћете ли се одазвати?

- Увек сам спреман кад имају сат или два времена, колико тај филм траје, да коментаришем све, али уживо, а не да исеку шта им одговара. Ево, ја им сада шаљем поруку да сам спреман поштено да одговарам. Ви два сата против мене, ја два сата ваљда имам право на одбрану. 

Прочитајте ОВДЕ   све о маринцу који је отео дете од Српкиње.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА