Најновије

БОШКО ЋИРКОВИЋ ШКАБО: Детињасти гуслари нималограђани

Већ деценијама се, својевољно и са љубављу, бавим се разноврсним креативним јавним делатностима. Постигао сам неоспорно значајне успехе у неким од њих, углавном нематеријалне и увек као део заједнице равноправних. Тако сам, у пракси и у друштву, лакше навикао и нарастућу дозу критике околине, коју слава неминовно доноси. То, по правилу, није баш пријатно, поготову у моментима еуфорије изазване успешним остварењем или премашивањем планираног. Ипак, иоле паметан човек научи да је добронамерна стручна и конструктивна критика кориснија од већине похвала.

Шкабо (Фото: Јутјуб)

Пише: Бошко Ћирковић Шкабо

Али у овој дигитално-мрежној ери је и критика махом постала наручена и самодовољна,самим тим: недобронамерна, нестручна и циљано увредљива.  Зато, у најбољем духу љубави и разумевања за супротстављене, којима годинама покушавам да се научим и усмерим, следеће редове пишем најпре нашим (не)професионалним критичарима.

Сестре и браћо, може то и мора много боље. Наиме: када ме, нападајући моју појаву и ставове, називате детињастим, дајете ми најлепши од свих могућих комплимената. Сви као деца,попут живе воде из недокучивих дубина, извиремо чисти на свет загађен бесмислом. Уколико сам заиста успео да сачувам количину сопствене изворне суштине достојну титуле детињастог, значи да заиста имам чиме да инспиришем људе који верују нашим делима.  

Када, нападајући форму, језик, тематику и поруке песама,  пежоративно баратате термином гуслари, заправо нас убрајате у ред величина до којих тек треба да дорастемо. Свакаковам хвала што нам предвиђате улогу чувара традиције, предања и идентитета народа у најтежим временима. Наставићемо да се трудимо да то заиста (п)останемо.

Једино опако грешите када нас, критикујући супротстављање   система непролазних универзалних вредности лудилу хиперпотршачке   религије либералног капитализма, називате малограђанима. Уколико  под „грађанским“ подразумевате елитистичко-твитерашкиегзибиционистичко-самољубиви импотентни цинизам, прави епитет за синдикалну   братију би био: нималограђански. Баш зато што смо рођени и подигнути у граду који је већина  таквих „грађана“ влажно сањала, док га коначно није населила... само да би га, као и остатак своје отаџбине, брутално презрела. 

Сестре и браћо, парафразираћу Старца Вукашина: „Само ви, дјецо, радите свој посао.“ Али најдобронамерније примите римовану опомену: „За вас смо багра десна, кујте нас у небеса/ Јерда  нема нас за вас не би издвајали средства.”  Принципалима вредите само колико смо ми, детињасти гуслари нималограђани, јаки противници  њиховој бездушној, суштински трансхуманистичкој, глобализацији. Јер без специфичности, поноса достојних, историје и културенашег народа, централе, којих сте екслузивне регионалне подружнице, би саме ефикасно „радиле посао".

У Сирији је на ивици рата са Асадом и Русијом а уласком и у Либију Ердоганов пад је неизбежан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА