Најновије

ПУТИН ПОСЛАО ПОСЛЕДЊУ ПОРУКУ ЗАПАДУ: Руска територија је недељива

Руски председник Владимир Путин сагласан је са предлогом измене устава о недељивости територије Руске Федерације.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Пише: Артур Еванс за Fort Russ

Путин је ову изјаву дао током састанка са Владимиром Масковом. Постоји мишљење да се, док је Путин на челу Русије, такав сценарио не може десити, али ако би неки неутицајни председник дошао после њега, као у случају Јељцина из деведесетих година прошлог века, могућ је било какав сценарио у том правцу.

Путин је рекао да ће о томе разговарати са адвокатима и да му се та идеја у принципу допада. Регија Калињинград, Курилска острва и актуелно питање Крима су жаришта.

Међутим, не тако давно, деведесетих година, Русији је претила дезинтеграција и катастрофе далеко већих размера, а што је најгоре од свега, у тим кризним годинама, људи на врху власти били су спремни не само да Русија изгуби геополитичку позицију, већ и да се омогући распад саме Русије.

Питање Кавказа у деведесетима било је од највеће важности. Велики број људи из либералног миљеа није имао приговоре на даљу дезинтеграцију и сецесију, у то време је либерална парола била „дај све што запад жели“.

Консолидација руске територије, под снажним вођством Владимира Путина, извршена је прилично брзо и ефикасно.

С обзиром да у руској историји личност политичара има огроман утицај на одлучивање, без обзира на војну и економску снагу земље (пример Горбачова), постоји опасност да после Путина дође група људи која ће поново пристати на слоган “Запад или смрт” из 1990-их.

За такве сценарије би нове уставне промене требале да постану непремостива препрека. Истовремено, Путин је упутио јасну поруку Западу да неће доћи до територијалних промена у случају поновног уједињења са Кримом или очувања положаја у Калињинградској области. То је решена ствар.

Све ове Путинове поруке подржане су јачањем оружаних снага и јасном демонстрацијом војне моћи изван руских граница, с поруком спремности да се заштите национални и геополитички интереси.

Русија има само два савезника, “војску и морнарицу”, рекао је цар Александар III, а Путин је живео у складу с тим током своје 20-годишње владавине.

Кад се Путинов мандат приведе крају, јасно је да мора размишљати о својој политичкој вољи и наслеђу. Ускоро ће целокупна 20-годишња политика председника Путина бити подвргнута историјском суду. Путин јако добро зна да политичари долазе и одлазе, али да је Русија вечна.

Шојгу је нераскидива карика у односима Србије и Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА