Најновије

Слога Срба из региона на делу!

Порука коју је послао Милорад Додик после састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем и Патријархом Иринејем је више него јасна. Састанку су присуствовали сви представници Срба из региона због очигледне угрожености и претњи које имају у својим срединама.

Александар Вучић, патријарх Иринеј и Милорад Додик (Фото: predsednik.rs)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

У Републици Српској наш народ трпи већ тридесет година притиске и нападе. Након рата који није био ни кратак ни безазлен српски народ се изборио за своје право да живи на својој вековној земљи. Многи у свим овим годинама после рата покушавају на све могуће начине да пониште ту борбу и да укину и униште Републику Српску са свим могућим бирократским подвалама. Последња подвала коју су покушали да изведу политичари из Федерације БиХ у страној режији кроз Уставни суд БиХ је да се Републици Српској одузме право на земљиште и друга права и да гле чуда органи БиХ који су у сваком свом аспекту непријатељски према Србима постану они који газдују и српском имовином. Одлучно НЕ се чуло од Милорада Додика који је способан и спреман а и вољан да таквом чињењу стане на пут и заштити српске интересе у сопственој земљи. Црвене линије које су одавно пређене свим могућим прекрајањима Дејтонског споразума који је у ствари једини валидни акт на који се пристало и након чега су престала ратна дејства и наступио мир. Тај акт који гарантује права и једних и других је мењан више пута кроз такозвану институцију Високог представника а сада би и кроз Уставни суд али то више није могуће. Срби имају своја права која нису дужни да уступају никоме а поготово онима из Федерације. Најављени пут изласка из БиХ је пожељан и сигурно опште прихваћен у Републици Српској. Надамо се да ускоро ни формална граница на Дрини неће постојати. Никада политичари у Федерацији неће одустати од непријатељских акција према Србима а то је доказано небројено пута.

У Црној Гори је покушај да се Српској Православној Цркви отме имовина а самим тим да се изврши последња епизода у серији напада на сам српски идетитет у Црној Гори. Забрањен је српски језик, српска тробојка и православна вера коју представља Српска Православна Црква. Србима се не дозвољава да раде у институцијама и врши се сваки могући притисак на народ Црне Горе. Невероватно је да уопште и пишемо и подсећамо како су се изјашњавали владике, кнезови и остали виђенији Црногорци кроз историју. Шта је Српска Православна Црква представљала за настанак и опстанак српске Црне Горе апсолутно је познато. И шта и данас представља јасно је свима у Црној Гори који на литијама показују и храброст и вољу али и онима који седе кући и подржавају своју браћу и сестре на улици. Политички и национални инжењеринг је неко помислио да може да уђе у задњу фазу и дао зелено светло, да не кажемо налог, Милу Ђукановићу да крене у напад на последњи бастион српства у Црној Гори. Мислило се да је српство посустало али преварили су се. Представник Срба из Црне Горе Андрија Мандић је сада присутан на свим састанцима којима председава председник Србије Александар Вучић а који су од важности за Србе у региону.

Република Србија је под посебним притиском јер како мора да пази да не направи неки исхитрени потез који ће је коштати економског напретка а где је економски ту је и војни напредак, тако мора да пази са друге стране и на Србе у целом региону. А у региону није нимало завидна ситуација. Косово је под окупацијом и под сталним притиском на Србе посебно на оне који су још остали јужно од Ибра. У Црној Гори је на сцени етнички инжењеринг где се на све могуће начине Срби приморавају да се одричу свог језика, вере, нације, свега. А у БиХ је константна офанзива на Републику Српску како би јој се поништила сва могућа права и створила унитарна Босна а шта би то значило за Србе апсолутно је јасно јер је једини план нестанак Срба. Мудром политиком која се сада води може се сачувати све што имамо па чак и извући још понешто за Србе. Али то највише зависи од јединства које се напокон показује. Представници Срба из региона са председником Србије Александром Вучићем и Патријархом Иринејем треба чешће да се састају и усклађују потезе на добробит свих Срба јер је крајње време да се покаже слога и усвоји права стратегија којом ћемо збацити са себе ова више деценијска зла која су нас окружила.

Мило спрема изборну крађу под параваном бирократских формалности! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА