Најновије

ШОК У ХРВАТСКОЈ, ХИТНА СЕДНИЦА ВЛАДЕ: Државни тужилац признао да је масон!

Признање главног државног тужиоца Хрватске Дражена Јеленића да је члан масонске ложе изазвало је низ реакција, а очекује се да се о томе данас огласи и Влада.

Дражен Јеленић (Фото: Јутјуб)

Јелинић је 19. фебруара рекао да за сада не размишља о оставци. Он је додао да је постао масон, јер му је то "импоновало".

Хрватски медији постављају питање веродостојности непристрасности Јеленића с обзиром да је члан удружења, посебно неког тајног попут масонске ложе, и да се нашао у истрази афере везане за уцењивање офтамолога Никице Габрића, оснивача и директора Специјалне болнице за офталмологију Светлост, такође масона.

Због сумње да су починили кривично дело покушаја изнуде, загребачка полиција привела је 14. фебруара троје новинара недељника 7Дневно. Ухапшени су због сумње да су уцењивали Габрића тражећи од њега 200.000 куна (око 27.000 евра) које би платио кроз огласе у њиховом листу, да не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој он припада. Он је то наводно одбио и серија текстова у којој га називају шефом масонске ложе је објављена.

По признању да је члан масонске ложе, главни државни тужилац је рекао новинарима да је Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара, од којих је један такође масон.

Јелинић је за агенцију Хина рекао да је члан масонске ложе од марта 2018. и да је позван да приступи удружењу на чијем челу тада није био Никица Габрић. Он је навео да је пошто је примљен у удружење грађана Велики Оријент учествовао на још једном састанку тог удружења које је, с још неколико чланова, напустио када је удружење преузео Габрић у октобру 2018. Они су формирали удружење исте врсте чији је и он члан.

Везано за случај изнуде Никице Габрића, Јелинић је 18.

фебруара послао саопштење у којем је навео да је о свему обавештен од свог заменика и да је током предистражне фазе поступка Габрић покушао да утиче на њега.

Он је одбацио било какав сукоб интереса у том случају.

У саопштењу је написао да је масонско удружење, чији је члан, удружење грађана регистровано у складу с хрватским законима и да је податак о чланству индивидуална ствар сваког члана, при чему је само члан лично овлашћен да тај податак учини јавним.

Такође је навео и да "дужност помагања међу члановима никако не укључује помоћ која би била противзаконита".

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вулин поручио Жељку Комшићу.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА