Најновије

У ЧЕМУ ДОМИНИРА РУСКИ ЛОВАЦ, А У ЧЕМУ ЈЕ БОЉИ АМЕРИЧКИ?! Светски стручњаци упоредили Су-35 са Ф-15Х!

Амерички интернет портал Милитари Вач (Military Watch) се бавио питањем, који се тиче избора борбене летелице са којом ће се опремити индијско ратно ваздухопловсто (MMRCA).

Су-35 (Фото: mid.ru)

За победу на тендеру који може да доносе огромну финансијску добит (али и глобални престиж) произвођачима ових летелица, бориће се неколико типова ваздухоплова. На тендеру ће учествовати амерички, европски и руски произвођачи најмодернијих борбених летелица. Према речима аутора овог текста, главна борба се очекује између америчког и руског конкурента. Између дубоко модернизованих ловаца 4 генерације Ф-15Х и Су-35.

И један и други авион представљају дубоке модернизације ловаца Су-27(Су-35) и Ф-15X. То су биле најбоље борбене летелице које су поседовале армије СССР-а и САД за време Хладног рата. Ради се о двомоторним летелицама које су могле да остваре висок плафон лета и које су имале могућност да превале велике раздаљине. Ово је омогућавало нападе у добокој позадини непријатељског фронта, употребом широког спектра савременог вођеног оружја. По својој функцији ови авиони су могли обављати задатке ловца, али и бомбардера.

Амерички аутори су истакли важну предност свог авиона у односу на Су-35. А то је брзина. Што се тиче максималне брзине ту је америчка летелица Ф-15X у предности у односу на руски Су-35 (2,5 Маха / 2,25 маха). Међутим, у наставку поређења ово ће остати једина његова предност.

Радарске станице „Ирбис-Е“ и AN/APG-82 су веома сложени и софистицирани делови на авионима. Рекло би се да је најновији руски радар нешто бољи када је у питању откривање циљева на даљинама већим од 400км. Такође, овај радар може да изврши захват 30 циљева и да истовремено гађа њих 8. Што се тиче летелица које су радарски невидљиве (ловци 5 генерације) овај радар може да изврши њихову детекцију на даљинама од 80км.

На Су-35 су извршене и одређене модификације које према америчким ауторима квалитетније смањују радарску рефлексију у односу на америчког пандана.

Још један изузетно важна предности руског Су-35 су хиперзвучне ракете класе ваздух-ваздух Р-37 које могу да достигну брзину од 6 Маха. Њихово ефективни домет је око 300км. Амерички ловци F-15 се данас могу ослонити на застареле ракете AIM-120C које могу да погоде циљ на свега 105км. Најновија модификација F-15EX ће највероватније бити опремљена ракетама AIM-120D које могу да досегну даљине од 180км. Међутим, то је и даље далеко мање него када су у питању руске ракете Р-37. Поред мањег домета, амерички аналози су и знатно спорији и њихова максимална брзина достиже 4,5 Маха.

Су-35 ће у блиском временском периоду добити могућност да користи нову генерацију ракета класе ваздух-ваздух К-77М. Ова ракета ће се одликовати ефикаснијим системом навођења, док ће њене техничко-тактичке карактеристике „засенити“ модел РВВ-АЕ, која ће по свему судећи бити база за њен развој.

Приликом битке у ваздуху предности Су-35 су још значајније. Наиме, Ф-15X има знатно лошију аероднимачку конструкцију. Однос између снаге потиска мотора, и тежине летелице су знатно лошије него код Су-35. Ово омогућава руском ловцу да у сложеним борбеним маневрима (петљама) лако „улови“ сваког свог противника, па и Ф-15X. Поред изванредно избалансираног дизајна летелице, ово му омогућавају и мотори са променљивим вектором потиска који му дају способност суперманеварбилности.

Поред свих летно-техничких и тактичких предности Су-35 у односу на „американца“, овај ловац има још једну кључну предност за победу на тендеру у Индији. А то је да РВ Индије у свом саставу поседује летелице С-30МКИ. Овај ефекат синергије омогућава значајну предност коју F-15 тешко може да сустигне. Сличност између Су-35 и Су-30МКИ омогућава индијским пилотима да брзо изврше преобуку за прелазак на нову летелицу.

Евентуална набавка америчких ловаца Ф-15X и њихово усвајања у флоту РВ Индије, засигурно би произвео логистички кошмар. Посебно ако се зна да Индија не поседује ниједан борбени авион америчке производње.

Још једна предност руског авиона је да би Су-35 у перспективи могао да се по лиценци производи у Индији.

На самом крају, амерички експерти сматрају да је чињенично стање да у овом поређењу Ф-15X не блиста. Међутим, у овој читавој причи Американци увек могу да заиграју на свог главног адута. А то је снажан политички притисак, у коме би САД запретиле индијском руководству пакетом економских санкција уколико прихвате руску понуду. Тако да иако су предности Су-35 у односу на америчког ловца значајне, оне ипак не гарантују победу на овом тендеру.

Појавила се фотографија унутрашњих спремника руског ловца Су-57 са ракетама РВВ-СД и РВВ-МД! Више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА