Најновије

МИЛО ШАЉЕ СВЕ СРБЕ У ЦГ НА РОБИЈУ: За истицање тробојке казна од 5.000 евра, а може се и у затвор!

У јеку литија, молебана и тробојки којима више од половине грађана Црне Горе показује своје неслагање са тиме што актуелни режим отима светиње СПЦ, у Министарству културе те земље саопштили су да су се створили услови за потпуну имплементацију закона о државним симболима и дану државности.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Тако ће за истицање заставе или грба друге државе бити кажњено са 2.500 до 5.000 евра, предузетник казном од 500 до 5.000 евра, одговорно лице од 300 до 2.000 евра, а физичко лице од 100 до 500 евра или казном затвора до 30 дана. 

Према одредбама поменутог закона, казном од 1.000 до 20.000 евра биће кажњен свако ко на грбу или застави било шта дода или исправи, такође ако заставу постави тако да додирује тло или као простирку, односно завесу. 

У исто време, црногорски медији преносе да се све чешће појављују информације да општински одбори ДПС-а, немоћни да чак и својим члановима забране учешће на литијама, нуде новац да се од тога одустане. 

Такав случај забележен је у Улцињу, где се помиње свота од чак 1.000 евра, а о чему је сведочио и угледни улцињски парох Синиша Смиљић.

Марко Ковачевић из опозиционог ДФ подсећа да у Црној Гори већ дуже време власт покушава да уведе “принудну љубав према државним симболима”.

- Уместо да се врате симболи црногорске краљевине и књажевине, власт непрестано инстистира на симболима који деле народ. Тробојку која је заједничка Србији и Црној Гори желе да забране и укину и онда прибегавају доношењу закона какве ни Хитлер није доносио. Чак иду толико далеко, да сами пале садашњу државну заставу Црне Горе да би оптужили Србе и оне којима је ближа тробојка. ДПС покушава да смањи број људи на литијама и за то нуди чак и новац, аи једноставно више ништа не пролази – наводи Ковачевић.

- Не бих се зачудио чак и да ускоро ступи на снагу нови закон којим би се кажњавали сви грађани који би се присећали својих дедова Срба. Питам се да ли ће Ђукановићева полиција хапсити и барјактаре на српским свадбама који носе тробојку – каже опозициони активиста Владислав Дајковић, додајући да ће део тог новца од наплаћених казни можда баш искористити у покушају да спречи масовно одлажење на литије…

Албанија креће у кампању и лобирање за даља признавања Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА