Најновије

РАТ НА ВИДИКУ? ШТА ЧЕКА ТУРСКУ ВОЈСКУ У СИРИЈИ: После уништења 50 тенкова, Кремљ послао јасну поруку Ердогану! (ВИДЕО)

Могућа турска војна операција у Сирији биће најгори случај, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Турска војска (Фото: tsk.tr)

"Да сада не разматрамо најгоре случајеве", био је одговор Пескова на питање како ће Русија реаговати на могућу турску војну операцију у Сирији.

Према његовим речима, ако говоримо о операцији против терористичких група у Идлибу, онда ће "то бити акције у складу са споразумима из Сочија", пошто је неутралисање терористичких група "одговорност турске стране", пренела је РИА Новости.

"Ако говоримо о операцијама против легитимних власти Сиријске Арапске Републике и њених оружаних снага, онда је то најгори случај", додао је Песков.

Представник Кремља нагласио је да се у будућности планира користити радни контакт с турском страном, "како се не би омогућило да се ситуација у Идлибу даље развија на путу даље ескалације".

„Били смо задовољни споразумима постигнутим пре више од годину дана у Сочију и то је обострано задовољство. Апсолутно смо престали да будемо задовољни након што су са територије Идлиба почеле офанзиве милитаната и терористичких група на сиријске оружане снаге и објекте руске војске. Ту је завршило наше задовољство “, додао је Песков.

Према Пескову, не постоји планирани телефонски разговор између Путина и Ердогана, али "председници су у блиском контакту, па ако је потребно, разговор се може договорити буквално у року од неколико сати".

Раније је турски председник Реџеп Таијип Ердоган рекао да Турска није задовољна резултатима преговора с Русијом о Сирији и да је нова војна операција Турске у регији само питање времена.

Претходно је руско Министарство спољних послова саопштило да су током руско-турских консултација о Сирији у Москви представници две земље потврдили своју посвећеност постојећим споразумима о прекиду ватре у Сирији, позивајући се на све споразуме које су Ердоган и Путин потписали у Сочију.

Подсетимо, ситуација у Идлибу у последње време је ескалирала, јер су турске и сиријске снаге неколико пута улазиле у сукоб и размењивале нападе. Турска позива Сирију да прекине операцију у Идлибу против милитаната, на шта је Асад одговорио да они нису заинтересовани за претње које долазе са севера.

Подсећамо медији су пре пар дана објавили да су руски авиони уништили турски конвој у Сирији.

Да ли би Идлиб могао да буде најстравичнија хорор прича 21. века прочитајте ОВДЕ.

Извор: Logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА