Најновије

ВУЈОШЕВИЋ ПОДРЖАО БОЈКОТ ИЗБОРА: "Лажи Вучића и Весића изгубиће битку са истином! Није им проблем да купе свакога ко је на продају"

"У овим околностима мислим да је бојкот најбољи начин борбе. Режим је направио савршену машину састављену од много људи који имају интерес да они остану на власти, јако пуно криминалаца који су пуштени из затвора и којима је омогућено да без последица раде своје криминалне послове и да енормно зарађују, уз обавезу да контролишу део бирача", рекао је  прослављени кошаркашки стручњак Душко Вујошевић.

Душко Вујошевић (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да друштву које ћути зарад ситне користи прети тотални суноврат.

“Али колико пратим, ствари се ипак мењају. У једном тренутку критика је, из страха, потпуно изостала, свела се на ретки инцидент. Али сада има доста људи који паметно и храбро критикују ову власт. Та критика је оштра, односно сразмерна узроку и дешавањима. С једне стране, постоји тенденција власти да би било идеално да нико ништа не прича, да смо део једног затворског друштва где ће свако ћутећи да "ради свој посао". С друге стране, значајан је отпор таквом понашању. Можда ехо те критике довољно не одзвања, јер су медији контролисани и спречавају да он стигне до већег броја људи, али то не говори ништа о броју оних који критикују”, рекао је Вујошевић.

Он је истакао да постоји велики број људи који имају самопоштовање и грађанску свест и да због тога не могу да ћуте.

“Што каже Киш, боље је бити у миру са самим собом него са целим светом. Мислим да су ти људи најпре вођени тиме, потребом да буду у миру са самима собом и та њихова критика није подстакнута неким интересима друге врсте, већ упркос њима”.

Између осталог, Вујошевић је истакао да су "маркетинг манипулација" и "спиновање" најбољи називи за "добро пласирање лажи" у чему је председник Србије Александар Вучић, како каже, врло образован и талентован.

“Досегнут је озбиљан ниво конструисања лажи са веома усавршеним механизмима. Али опет, постоји истина која не треба да се гради, која једноставно постоји... Наш народ каже, у лажи су крартке ноге, а поред председника, има и један човек са кратким ногама који је и буквално персонификација свега најгорег и лажи. Али колико год биле добре те технике и софистициран начин на који се неистине свакодневно пласирају, колико год се дешавања објашњавају у контексту лажних околности и лажног значења, колико год да се успешно прикривају афере, ја знам да ће та лаж изгубити битку са истином. Не сама по себи и спонтано, морају се створити околности да се она сагледа, али ће лаж изгубити”.

Вујошевић је истакао да је имати став и понос луксуз, те да је он на тај луксуз платио порез у здрављу.

“Али не сматрам се жртвом. Од гњиде може само да постане ваш, без обзира какве су околности у којима се развија, а соколу можете поткресати крила, али ће и даље остати соко. Човек у тежим околностима покаже карактер и покаже која му је "тачка топљења". Целокупни живот, гени које носиш, породица, све то развије систем вредности у човеку. Знам колико ме је коштало моје понашање и не сматрам да сам изгубио рат. Изгубио сам битку јер сам је водио са човеком који има све позиције моћи и који је поробио све инструменте власти. Таква битка није могла да се добије, нити се ту радило о будаластој процени да може, већ је морала да се води. Знам колико ме је коштала, међутим, знам и колико би ме коштало да је нисам водио”, рекао је он.

Када су у питању избори у 2020. години, Вујошевић нема дилему по том питању.

“У овим околностима мислим да је бојкот најбољи начин борбе. Режим је направио савршену машину састављену од много људи који имају интерес да они остану на власти, јако пуно криминалаца који су пуштени из затвора и којима је омогућено да без последица раде своје криминалне послове и да енормно зарађују, уз обавезу да контролишу део бирача. Затим, свака странка која је добијала на изборима, добијала је и на огромној масовности. Ниједна као СНС, али то се дешавало и раније. Људи прилазе победницима јер хоће синекуре. Друга ствар, ради се о великој количини новца. На Западу, што каже Загорка Голубовић, они који имају паре долазе до моћи и позиција, а овде се из политичких позиција прави значајна финансијска моћ. А ови сада су много опаснији него што су били комунистички руководиоци који су мислили да су вечни и који су се задовољили тиме да се поједе печење, да се "има секретарица" и викендица.

Он је истакао да је количина новца коју садашњи властодршци узимају невероватна, толика да се нормалан човек пита "Шта ће ти то, обезбедио си десет генерација! Колико новца ти је доста?!"

“Није им проблем да купе свакога ко је на продају. А присила путем тих криминалаца, Сандокана, који су под њима, поготово у мањим градовима, огромна је. Затим је ту медијска блокада, где се не ради о томе да не иду праве, већ о томе да иду лажне информације које конструишу Потемкинову стварност. Направљена је савршена машина која производи ову власт и ја у томе нећу да учествујем. Бојкот је у овим условима начин борбе да се изнуде бољи предуслови, мања медијска блокада, макар када је реч о јавном сервису. Али чак ни не мислим да је то основни проблем. Када Мартиновић каже у Скупштини: "Нама овде нема живота ако изгубимо", мислим да није добра позиција да мораш да останеш на власти да би остао у животу.

За оног који каже да су "сви исти", Вујошевић истиче да је "тај неко онда будала".

“Наравно да нису сви исти. А ови што то кажу, рационализују свој кукавичлук. Ћутаћу јер су сви исти и нећу ништа радити, а лепо сам сачувао своје самопоштовање и комфор својој деци. Што је Крлежа говорио: "алиби мале деце".

По питању независности Косова, Вујошевић је истакао да је "ова власт очигледно дала обећање да ће то урадити и спољни фактор има стрпљења и схвата њену деликатну позицију".

“Она има велику популистичку позицију и то подршку патриота који чак прецењују значај Косова. Треба све то упаковати, захваљујући медијима и таленту власти за лаж и манипулације, да те патриоте ову независност у обландама прихвате као велики успех Александра Вучића”. закључио је Вујошевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Дугин рекао о тренутној ситуацији на Балкану.

Извор: Време/Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА