Најновије

ЗАКЛЕЛИ СЕ У БЕРАНЕ, ЖИВОТИМА ЦРКВУ БРАНЕ! Верници опет на ногама! Библијске слике стижу из Црне Горе (ВИДЕО)

Литије и молебани одржани су и вечерас широм Црне Горе поводом усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Литије у Никшићу (Фото: Јутјуб)

Хиљаде Никшићана и овог четвртка присуствовало је молебану у храму Светог Василија, а затим прошли устаљеном маршрутом го градског Трга где је беседио протојереј ставрофор Радојица Кнежевић.

“Поздрављам те витешки народе, права дико рода словенскога, огледало борбе нечувене. Оптужују нас, учеснике ових светих молебана за издају отаџбине као да ми не знамо да на свету не постоји злочин страшнији и срамнији од издаје вере и отаџбине. Од нас нека се не плаше", поручио је Божовић и додао:

"Ми смо на племенитом путу а онај ко је на таквом путу, како каже Достојевски 'ако и малим корацима, стићи ће до циља'. Ови кораци којим ходимо свих ових дана јесу у физичком смислу мали, али ће се показати као најблагословенији ход којим смо ходили у живот”.

У Плужинама је у цркви Светог Јована Крститеља служен молебан а беседу је одржао игуман манастира Заграђе Лазар. Након молебана литија прошла је улицама вароши. 

После молебана који је служен у цркви светих Апостола Петра и Павла улицама Бијелог Поља прошла је литија грађана, до цркве светог Николаја у Никољцу.

Обраћајући се грађанима у порти цркве протојереј ставрофор Синиша Јанковић је казао да је тешко изабрати речи којима би описали величанствене догађаје који се дешавају у Црној Гори.

“Ово су библијски догађаји. Ово су догађаји који су највеличанственији у историји Црне Горе, а све због оних који су мраку изгласали безакон закон, којим покушавају да униште цркву божју, да униште правду и истину, и да сахране Бога као што су сахрањивали њихови преци на Видровану. На исти начин данас су се пресвукли у нека друга руха, сакрили се иза силе и иза њихових закона. Па онда ново зло семе сеју међу браћом“, казао је отац Синиша.



Још једна масовна литија у Беранама. На хиљаде грађана окупило се пред Саборним храмом Светог Симеона Мироточивог, у центру престоног града Епархије будимљанско-никшићке, која слави осам векова, под слоганом ''Заклели се у Беране, животим цркву бране'', у знак протеста против усвајања спорнпг Закона о слободи вероисповести, усвојеноог на скандалозан начин.
Упркос хладном времну и радном дану, колона грађана дуга скоро два километра коју су предводиле мајке са децом која су на срцима носила славске иконе, кретала се ка древној лаври Немањића, манастиру Ђурђеви ступови.

У Подгорици је литија пошла од храма Христовог васкрсења а предводио је епископ захумско-херцеговачки Димитриј.

Uzivo Hram Podgorica Dolazak litije! Kulturni program i obracanje svestenstva je u toku!

Objavljuje Objektiv Story u Četvrtak, 20. veljače 2020.

 

Литије и молебани су одржани и у другим црногорским градовима.

Прочитајте ОВДЕ како Мило Ђукановић планира да прекине литије у ЦГ.

Извор: Вијести/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА