Најновије

АВИОН ГЛОБАЛНОГ УДАРА: Појавила се фотографија Ту-95 МСМ са 8 ракета Х-101 домета 5 хиљада километара! (ФОТО)

У току је озбиљна модернизација руске стратегијске ваздухопловне компоненте, која је део „тријаде“ нуклеарног одвраћања. Једну од веома важних улога у овом систему имају и руски стратегијски бомбардери Ту-95, за које је направљен озбиљан пакет модернизације на стандард МС/МСМ. Унапређењем ових бомбардера на овај стандард знатно ће се проширити њихове борбене могућности, али и продужити њихов употребни ресурс.

Ту-95 (Фото: РИА)

За разлику од суперсоничног авиона Ту-160 који свој убојити арсенал носи у унутрашњости трупа, код Ту-95 то није случај. Овај бомбардер своје ракете носи на поткрилним носачима. Ракете Х-101 и Х-102 су класични крстарећи пројектили, који лете дозвучном брзином. Да би достигле максимални домет који износи најмање 5000 км, потребно им је више часова лета (мотор је способан да ради скоро 9 часова).

На овај начин авион Ту-95МСМ може хипотетички да изведе ракетне ударе по целој Европи, али и добром делу САД, а да уопште не напуштају ваздушни простор Русије. Захваљујући заиста одличним техничко-тактичким карактеристикама ових пројектила, модернизовани руски бомбардери ће постати летелица тзв. „глобалног захвата“.

Х-101/Х-102 је крстарећа ракета класе ваздух-ваздух, коју су направили специјалисти конструкторског бироа „Радуга“у циљу замене постојећих совјетских ракета Х-55. Пројекат развоја ове ракете је започео 90-их година прошлог века. Прва њена тестирања су почела 1998.године, а серијска производња четири године касније. Међутим, ракета није ушла у наоружање руске армије, све до 2012.године.

Ракета се производи у две варијанте. Х-101 која је опремљена конвенционалном парчадно-рушећом бојевом главом еквивалента 400 килограма ТНТ, и Х-102 која може да носи термонуклеарну бојеву главу снаге 0.25-1.0 мегатона. Током свог лета је ове ракете веома тешко открити јер се крећу на веома малој висини, а и њихов корпус се састоји од композитних материјала смањене рефлексије.

Ове се ракете захваљујући веома савршеном навигационом систему карактеришу као веома прецизно оружје. Британски специјализовани војни-аналитички медиј Jane’s Information Group сматра да је вероватно скретање конвенционалне ракете Х-101 до 20 метара, а нуклеарне Х-102 свега 100 метара, што и у једном и у другом случају представља безначајну грешку с обзиром на снагу њене бојеве главе.

Како НАТО уцењују једну европску државу да од њих купе 11 Ф-35 борбених авиона, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА