Најновије

ГАВРИЛО МИЛЕ ПРИНЦИП: Мој предак је био велики херој! Убио је тиранина који је окупирао БиХ! (ВИДЕО)

Гаврило Миле Принцип каже да Гаврило Принцип није имао директне потомке, као и да он није најближи потомак, али је, како каже, најближи њему по идеји и схватањима.

Гаврило Миле Принцип (Фото: Јутјуб)

"Нисам најближи коленом Гаврилу, али сам некако најближи њему по његовим схватањима, по идеји коју је он остварио јуначки и кристално чисто што су многи и дан данас негирају – међутим Гаврило је био један велики херој", каже Гаврило Миле Принцип.

Објашњава и како је род Гаврилу Принципу.

"Пепо, Гаврилов отац, је имао три брата и једног брата од стрица, значи тај чукунђед Никола то је мени директан предак, значи стричевићи", додаје Гаврило Миле Принцип.

Указао је да покушава да врати Гаврила тамо где он заслужује, а то је међу сто знаменитих Срба одакле је избачен.

У селу Обљај у Босанском Грахову се налази музеј који је посвећен Гаврилу Принципу, односно кућа у којој је он рођен, а Гаврило Миле Принцип каже да је та кућа први пут отворена 1964. године.

"У ратним дешавањима у БиХ та регуларна хрватска војска је запалила ту кућу и сад је било то неко обнављање и то није урађено како треба. Сада смо добили зелено светло из Србије, од председника Вучића који је био тамо и договор је да се то направи како треба, јер Гаврило заиста заслужује да има праву кућу. Већ се ради на том пројекту и то би требало ускоро да се реализује", наводи Гаврило Миле Прицип.

Указао је да он тренутно чува ту кућу, прикупља експонате, али припрема и монографију.

"То треба да буде права монографија, а не овако неке диктатске лажне које су писали. Уствари, сва историја око Гаврила је направљена некако митомански да нема везе са оном суштином, са истином, са правим Гаврилом какав је он био... Хоћу да то направим да то буде Гаврило Принцип српски јунак онакав треба да буде", поручује Гаврило Миле Принцип.

Истиче да данас само у Земуну постоји основна школа која носи име Гаврила Принципа, да је нема чак ни у родном Грахову.

"Више нигде другде на простору бивше Југславије не постоји та основна школа. Ја разумем они који пишу против Гаврила, посебно овом данас терминологијом како се они баве, да пишу о Гаврилу као терористи – он је то био одмах 1914. чим је пуцао на Фердинанда, што су они назвали атентатом, то уопште није био атентат, Гаврило није убио свог престолонаследника него је убио тиранина који је окупирао БиХ", истиче Гаврило Миле Принцип.

Каже и да по друштвеним мрежама чита како људи кажу "да није било рошавог Гаврила, болешљивог, било би Срба милион више". "Е сад ти вероватно не читајући ништа, него слушајући кафанске приче не знају да су министар вањских послова Аустроугарске и Оскар фон Поћорек месец и по дана пре Гавриловог пуцања потписали пакт о нападу на Србију. Значи да би Први светски рат почео и да није било Гаврила", рекао је Гаврило Миле Принцип.

Истакао је да ће посетиоци Сајма завичаја у Новом Саду имати прилику да виде неке ствари из родне куће Гаврила Принципа.

Указао је да су 1942. године изгореле све дрвене ствари које су биле у Гавриловој кући тада, његове ствари и ствари његових родитеља.

"Све што је остало је једна шиваћа машина, икона Светог Ђурђа наше крсне славе, орден са Солунског фронта Гавриловог оца Пепе и један филџан са српском тробојком који је Гаврило 1910. поклонио својој мајци", додаје Гаврило Миле Принцип.

Истакао је да је са страхом донео тај филџан како се не би поломио и да је у сва три рата била паљена кућа, а да је филџан све то преживео.

"Није једноставно бити Србин у Босанском Грахову"

Гаврило Миле Принцип каже да није једоставно бити Србин у Босанском Грахову и том кантону и да дан данас има доста проблема.

"Пре неколико дана су дошли са неким усташким знамењем у Грахово и то нас што има се боримо и док смо ми тамо не могу ништа ту да ураде осим провакација", додаје Принцип.

Указао је да су ушли у кућу Гаврила и да су у књигу утисака писали "За дом спремни", као и да су на спрату куће све растурили.

"Кантон не води рачуна ништа што се тиче родне куће Гаврилове, тако да се све ради на нивоу општине и мојим приватним одрицањем", истиче Принцип.

Прочитајте ОВДЕ шта је амерички амбасадор у Београду рекао за Ричарда Гренела.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА