Најновије

ОВУ ГОДИНУ ЋЕ ОБЕЛЕЖИТИ БОРБА ЗА СВЕМИР: Руси успешно лансирали сателит у васиону! (ВИДЕО)

Руско Министарство одбране је 20. фебруара извршило је успешно лансирање сателита из космодрома Плесетск.

Сојуз 2 (Фото: mil.ru)

Лансирање ракете носача средње класе „Сојуз-2“ са руском комуникационом свемирском летелицом „Меридиан-М“ извела је војна посада Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације.

Након полетања са свемирског аеродрома, Сојуз је кренуо југоисточно од Плесетскака преко руске територије и у првих пет минута мисије спустио своја четири течна постројења за потискивање прве фазе, језгро друге фазе и заштитни омотач ракете-носача.

Трећа фаза Сојуза запаљена је да би поставила горњи степен мисије Фрегат и свемирски брод Меридиан М на суборбиталну путању.

Након одвајања од трећег степена Сојуза, очекује се да ће се главни мотор Фрегат три пута упалити како би управљао свемирском летелицом Меридиан М у елиптичној или јајоликој орбити у распону између око 600 и 25.000 миља (око 1.000 километара од 39.700 километара) изнад Земље, са нагибом од 62,8 степени према екватору.

Лансирање је одложено са 24. јануара због електричног проблема откривеног у трећој фази ракете Сојуз. Руски тим је изабран да замени трећу фазу новом јединицом, одгурујући датум лансирања за готово месец дана.

Ово је прво лансирање ракетног возила Сојуз-2 из космодрома Плесетск 2020. Летна испитивања свемирског ракетног комплекса „Сојуз 2“ почела су на космодрому Плесетск 8. новембра 2004. Током протеклих 15 година 43 лансирања ракетни носачи „Сојуз-2“ серије 1А, 1Б и 1Б изведени су са северног космодрома.

Русија је од 2006. године лансирала девет Меридиан комуникационих сателита како би започела замену Молнија платформи за пренос података. Један од Меридиан сателита изгубљен је у неуспеху лансирања Сојуза 2011. године, а други је пуштен у орбиту ван циља 2009. године.

Гарантни рок за Меридиан сателита је седам година. Године 2019. модернизовани сателит Меридиан-М лансиран је у орбиту

Свемирску летелицу Меридиан произвео је руски извођач свемира ИСС Ресхетнев, као замену за претходну генерацију комуникацијских сателита Молнија. Руски уговарач каже да Меридиан сателити теже око 2,1 метра тона, односно 4630 фунти и да могу да делују најмање седам година у свемиру.

Комуникациона свемирска летелица „Меридиан-М“ дизајнирана је тако да пружа комуникацију између морских пловила и летилица за извиђање леда на подручју северне морске руте с обалним и копненим станицама, те за проширење мреже сателитских комуникацијских станица у северним регијама Сибира и Далеког исток у интересу развоја економије Руске Федерације.

Украјина се претвара у амерички привезак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА