Најновије

ПУЧ У СПЦ! ВЛАДИКE СЕ ОДМЕТНУЛЕ: Патријарх Иринеј иде у САД да спречи цепање цркве!

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј отпутоваће до краја месеца у Сједињене Америчке Државе како би осујетио нечасне намере тројице тамошњих епископа, Лонгина (Крча), Иринеја (Добријевића) и Максима (Васиљевића), које воде ка осамостаљењу њихових епархија од СПЦ, тврде извори из врха српске цркве.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Епископ новограчанички Лонгин, источноамерички Иринеј и западноамерички Максим већ дуже време доносе одлуке мимо сагласности Сабора.

Солирају

- Они су регистровали епархије наше цркве у Америци, али су из назива избрисали СПЦ и променили име у „Српске православне епархије у САД“. То отвара могућност да не буду у јединству са СПЦ и Патријаршијом - указује извор из СПЦ.

Он додаје да су, поред тога, њих тројица 2018. на заседању Сабора тражили благослов да направе устав који ће бити намењен само за епархије СПЦ у САД. Благослов су добили само за то да направе предлог устава са још двојицом епископа у САД, као и да га након тога доставе Синоду на разматрање.

- Максим, Лонгин и Иринеј су тај устав донели на превару и регистровали епархије по том лажном уставу, а о томе нису обавестили Синод, нити канадског епископа Митрофана и јужноамеричког Кирила. Издвајање епархија и промена имена није случајност, њих тројица су присталице Цариградске цркве, која иначе све ради са Американцима, па је могуће да са њима у тајности сарађују. Сумња се да је њихова крајња намера да са Цариградом праве посебну аутокефалну цркву од тих епархија - каже наш извор из Патријаршије, који сматра да за овакве нечисте радње владике треба да буду лишене епархија.

Други саговорник из црквених кругова подсећа да је Синод у септембру и новембру 2019. од тројице непослушних владика затражио да пониште дејство спорног устава.

Лове у мутном

- Ту одлуку још нису спровели, оглушили су се! Дошло је дотле да патријарх Иринеј мора лично да оде и да на ванредном сабору СПЦ за Северну и Јужну Америку 29. фебруара на Флориди захтева од тројице епископа да споран устав ставе ван снаге. Одметнути епископи тај сабор заказали су само дан пре истека рока који им је поставио Синод - открива наш извор, који сматра да су Иринеј, Максим и Лонгин покушали да искористе ситуацију у Црној Гори да ово питање маргинализују.

Епископ Максим, Лонгин и Иринеј нису одговорили на питања.

Опасност од припајања Цариграду

Верски аналитичар Жељко Ињац каже да је патријарх послао два дописа Епископском савету у Америци, у којима је захтевао да пониште спорне одлуке:

- Зашто су пролонгирали толико дуго, то је вероватно само њима познато. Вероватно су очекивали да ће се у међувремену издешавати неке ствари које ће им ићи наруку и да ће заборавити на њихов случај, као што се у међувремену заиста и десило. Међутим, патријарх је ипак ставио проблем у Америци као битан јер се блискост ових епископа са Цариградском патријаршијом и не крије. У сваком случају, заиста постоји опасност да се на крају те три епархије приклоне Цариграду. Цариград свакако има претензије над дијаспором свих осталих православних цркава.

Прочитајте ОВДЕ зашто је СРС у расулу.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА