Најновије

МИЛОГОРЦИ УХОДЕ КО КРИТИКУЈЕ ДРЖАВУ: Полиција прати друштвене мреже! Грађани пријављују једни друге као у време ОЗНЕ

Црногорска полиција помно прати ко на друштвеним мрежама критикује државу и њене званичнике, а у том послу им помажу и грађани.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Коментари догађаја и особа, који се углавном тичу догађаја који су последица усвајања Закона о слободи вероисповести, и објављени на Фејсбуку, коштали су притвора и новца више особа последњих месец дана.

“Управи полиције у највећој мери помажу савесни грађани који достављају спорне објаве и статусе, а које уоче на друштвеним мрежама као и медијским онлајн порталима. Такође, одређени број пријава службеницима Управе полиције достављају и лица којима су претње, кроз друштвене мреже, директно упућене“, пише у одговору Управе полиције.

Они су претходно у саопштењу поручили да мотре шта се објављује на друштвеним мрежама.
 
Никшићанин Милија Горановић је крајем јануара кажњен са 500 евра, због тога што је директора полиције Веселина Вељовића назвао “прдњавом”.

Координатор партије Алтернатива, Веско Пејак, је због објаве на Фејсбуку под насловом „Биће рата” био осумњичен за изазивање панике и нереда. 

Судија му је, након саслушања, одредио задржавање до 72 сата, па је из притвора пуштен сутрадан да се брани са слободе.

Беранац М.Р. је крајем јануара ухапшен због петећих порука које је путем друштвене мреже упутио командиру Станице полиције Центра безбедности Никшић, Дарку Мађарићу. Тада је из Управе полиције саопштено да је М.Р. у спорном коментару позвао на ликвидирање Мађарића и његове породице.

Средином јануара, ухапшен је Н.П. (23) из Котора због сумње да је преко једне друштвене мреже претио Адријану Вуксановићу, председнику Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и посланику у Скупштини Црне Горе.

На питање ко им помаже у праћењу објава на друштвеним мрежама, из Управе полиције су одговорили да то у највећој мери чине грађани, док Национални ЦИРТ тим (Дирекција за информатичку безбједност и одговор на компјутерске инциденте) уклања спорне профиле и садржаје који се налазе на интернету.

Навели су да су у досадашњем раду остваривали сарадњу са Министарством јавне управе – ЦИРТ тимом, ради уклањања спорних профила и садржаја који се налазе на интернету. 

“Сарадња ове две институције се односи и на објаве/постове непримереног садржаја који су од стане надлежних тужилаца квалификовани као кривична дела“, наводе из полиције.

Савремену опрему коју је раније представио, у ове намене није користио ни Дигитални форензички центар (ДФЦ), који је, како пише на њиховом сајту, пројекат Атлантског савеза Црне Горе.

Директор Атлантског савеза, Саво Кентера, казао је да своја истраживања, путем саопштења, деле јавно са свима и да их може користити било ко, али да им до сада таква истраживања полиција није тражила.

Дигитални форензички центар, како пише на њиховом сајту, постоји са циљем сузбијања проблема дезинформације и лажних вести, као и смањења проблема дигиталне и медијске (не)писмености кроз догађаје, радионице и предавања која ће подићи свијест о овим проблемима.

ЦИРТ не прати постове, само их уклања

Из ЦИРТ-а Министарства јавне управе, одговорено је да праћење постова на друштвеним мрежама није у њиховој надлежности и да у претходном периоду није било пријава по овом питању.

“Национални ЦИРТ представља централну контакт тачку на националном и међународном нивоу за све рачунарске безбедносне инциденте у којима се једна од страна у инциденту налази у Црној Гори, односно, ако је у ме домену или у црногорском ИП адресном простору”, појашњено је из ЦИРТ-а.

Наводе да предузимају мере за обраду инцидената, реакцију и координацију у случају инцидената, припрему сигурносних упозорења и савета својим корисницима и подизање нивоа свијести и едукацију корисника.

ЦИРТ, како наводе, није задужен за оперативно решавање проблема и бригу о сигурности појединих система, кажњавање проблематичних корисника, арбитражу у споровима осим на званични захтев надлежног државног органа и покретање кривичних пријава.

Прочитајте ОВДЕ шта је Гојко Перовић поручио верном народу у ЦГ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА