Најновије

НОВИ УДАР МИЛОГОРАЦА НА ЦРКВУ! Монтенегрини тврде да МЦП има милионски порески дуг! Прете принудном наплатом и одузимањем имовине

Директор Пореске управа Црне Горе Миомир Мугоша изјавио је да је та институција покренула контролу у Митрополији црногорско-приморској и свим верским заједницама у тој земљи с циљем да се, како је рекао, утврди тачност обрачунатих, пријављених и наплаћених пореских обавеза.

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

Влада Црне Горе објавила је на Твитеру изјаве Мугоше у којима он наводи да Митрополија црногорско-приморска располаже с највећом имовином у тој земљи, а да се њен порески дуг мери вишемилионском цифром.

"Митрополија Црногорско-приморска је највећа верска организација у Црној Гори из разлога што користи највећи број верских објеката, располаже с највећом имовином, има највећи број привредних друштава, има највише отворених жиро-рачуна у више послових банака преко којих је у протеклих неколико година прометовано више десетина милиона евра", казао је Мугоша.

 



Он је констатовао да је "када је у питању поштовање пореских обавеза са аспекта обавезне пријаве верских службеника, степен пореске дисциплине врло низак".

"У прилог томе говори и податак да је до 2010. године МЦП пријавила 38 свештеника, а да је након тога само за неколико свештеника уплатила доприносе и то за одређени број оних који су стекли право за одлазак у пензију", рекао је Мугоша.

Према његовим речима, порески дуг за пријављених 38 свештеника Митрополије црногорско-приморске до 2010. године је премашио 300.000 евра.

"А након тога, до 2020. године није предата ниједна пријава, а због непотпуних и нетачних података Пореска управа није могла ни обрачунати пореску обавезу. То значи да на данашњи дан Пореска управа не може утврдити тачан порески дуг ове верске организације, а можемо само говорити да је он вишемилионски", додао је.

Због тога је, наводи, Пореска управа Црне Горе покренула контролу у МЦП и свим верским заједницама с циљем да се утврди тачност обрачунатих, пријављених и наплаћених пореских обавеза.

"Ако МЦП не плати порески дуг добровољно, законска обавеза Пореске управе је да предузме мере принудне наплате, које се односе на средства која се налазе на рачунима МЦП, а уколико се не може на тај начин наплатити дуг, Пореска управа је обавезна да наплату изврши од имовине, и то не од оних које се односе на верске објекте, већ од некретнина којима МЦП располаже на атрактивним локацијама у Подгорици и приморју", нагласио је Мугоша.

Прочитајте ОВДЕ како црногорска полиција прати ко вређа државнике на друштвеним мрежама.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА