Најновије

ТРАМП СПРЕМА ОСВЕТУ ОНИМА КОЈУ СУ ХТЕЛИ ДА ГА ОПОЗОВУ! Ево шта би могао да уради ако освоји други мандат!

Како би изгледао други мандат Доналда Трампа, ако поново буде изабран за председника Сједињених Америчких Држава?

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Ово питање заголицало је многе делегате током викенда на безбедносној конференцији у Минхену, пише CNN. Званична тема конференције била је “Губитак западњаштва”, жалба на последице Трампове изолационистичке политике “Америка на првом месту”. Међутим, оно што је испливало на конференцији, на којој је присуствовало на стотине светских лидера, била је визија на наредне четири године могућег Трамповог реизбора.

Напади на Трампа постали су својеврстан хоби годишњег окупљања у Баварији и симптоматично је, наводи CNN, колико много Европљана сматра да се Америка – а посебно Трамп – повлачи из послератног светског поретка, остављајући више од пола милијарде људи с друге стране Атлантика, а још више њих широм планете, без подршке на коју су навикли.

Посебно је Немачка та која је навукла Трампов бес – откако је почео његов мандат Минхенска конференција је постала место за препирке и претходница већих сукоба. Прошле године се домаћин, немачка канцеларка Ангела Меркел, сукобила са америчким потпредседником Мајком Пенсом око НАТО алијансе, Ирана и руског гаса. Овогодишњи мото – слабљење Запада – продужетак је тих трансатлантских разлика. За претпоставити би било да је Трамп кривац за губитак суштинских вредности. Помпео је у прошли викенд бранио свог шефа, наводећи да “таква саопштења не рефлектују стварност”.

- Срећан сам што могу да известим да је смрт Трансатлантске алијансе грубо преувеличана. Запад побеђује, а ми побеђујемо заједно – навео је Помпео.

То заједништво је испливало као још једна америчка порука у Минхену, где је било мало оних који сумњају да ће Трамп освојити други мандат.

Већина делегата верује да је Трамп будућност, указује CNN. Јан Бремер, стручњак за светске односе из фирме “Јурејжа”, сматра да Трамп ради неке ствари како треба, посебно то што је чврст по питању Ирана, што се супротставио Кини на трговинском и плану крађе интелектуалног власништва. Неколико блискоисточних министара – од непријатеља до савезника САД – сматрају да је Трампова победа неминовна. То на Блиском истоку значи неизвесност, јер нико не верује да Трамп има план за деескалацију тензија са Ираном, а његов други мандат вероватно ће бити фокусиран на сукоб са Кином.

Прогноза са Минхенске конференције је да је свет подељен или на проамеричке или прокинеске стране. Амерички министар одбране, који је био главни говорник у Минхену, на бини се фокусирао на Кину. Још док је кретао пут Европе један од његових подређених је дефинисао његову мисију на конференцији као “Кина, Кина, Кина, Русија, Кина”.

- Стално подвлачим својим пријатељима у Европи… да америчка забринутост око комерцијалне и војне експанзије Пекинга треба да буде и њихова брига – рекао је Еспер, додајући да је то поновио и на састанку у НАТО у Бриселу недавно.

Катализатор за нову рунду “паљбе” по Кини није трговина како је било протеклих неколико година, већ “Хуевејева” 5Г мрежа. “Купи њихову 5Г опрему и заувек буди подложан њиховом шпијунирању и крађи интелектуалног власништва” је америчка порука која је прикупљала замах последњих неколико месеци, посебно откако су Британци, Французи и Немци, заједно са Европском унијом, недавно рекли да ће наставити да користе контролисане количине “Хуавејеве” опреме на неосетљивим локацијама.

Међутим, САД не верују да Велика Британија нити било ко други може да се заштити од кинеских малверзација, ако користе “Хуавејеву” опрему, посебно од ажурирања софтвера, те сматрају да ће то Кини омогућити да дође до осетљивих, вредних информација и чак искључи будуће технологије, попут аутоматизованих возила и телемедицине, које ће зависити од 5Г мреже.

Тренутно сви знају, оцењује CNN, да Трамп жели да уради ствари на свој начин и да ће користити притиске да то постигне. Иако је британски премијер Борис Џонсон омогућио “Хуавеју” да учествује на тендеру за нову 5Г мрежу у земљи, он ће требати добар трговински споразум са Трампом сад кад је Британија у транзицији да напусти ЕУ.

Током кампање за Брегзит повећана трговина Британије и Кине је гледана као корисна јер их је ослобађала Брисела, али сада би затварање врата “Хуавеју” могло да има непредвиђене последице за пословне прилике у другом смеру. Изгледа да је то избор који САД желе да њихови савезници начине. Ово ризикује поларизацију света, али бити део свеамеричког универзума са Трампом на вратима може бити алармантно.

Трамп је преживео суђење за опозив и изашао још јачи, а то је демонстрирао тако што се окомио на своје непријатеље. Сада се европски лидери питају како ће се понашати према непослушним савезницима уколико освоји други мандат. CNN оцењује да би то могао бити пример студије одмазде.

Амерички пријатељи суочени су са тешким изборима, какве нису морали да доносе генерацијама – да поверују да ће Кина променити свој смер и окрену се ка њој, или оном што им је познато и чему могу скоро па веровати, а то је Америка.

Ако САД блокирају све који користе кинеску технологију, свет би могао да се врати у доба Совјетског савеза, кад је Комунистичка партија затворила своју сферу утицаја за остатак света. Прошло је скоро три деценије од краја Хладног рата и свет се бар у том периоду осећао мање подељено. Други Трампов мандат би то могао да промени, закључује CNN.

Гренел надгледа и службе и дијалог Београда и Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА