Најновије

"ОДБИЛА САМ УЛТИМАТУМ!" Оља Бећковић тужила Пинк због ауторских права!

Ауторка емисије „Утисак недеље“ Оља Бећковић тужила је телевизију Пинк, њеног власника Жељка Митровића и коауторе емисије "Хит твит" која се емитује на тој телевизији Верицу Брадић и Горана Гмитрића због повреде ауторских права.

Оља Бећковић (Фото: Јутјуб)

Виши суд у Београду ће у парничном поступку на основу предложених доказа и чињеница утврђивати да ли су коаутори емисије „Хит твит“ извршили преузимање оригиналне идејне концепције и битних сегмената емисије „Утисак недеље“ и да ли је на тај начин дошло до повреде ауторског права ауторке Оље Бећковић, потврдио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) правни заступник Оље Бећковић адвокат Горан Драганић.

Емисија „Утисак недеље“ у којој ауторка Оља Бећковић са гостима из политичког и јавног живота разговара о догађајима који су обележили протеклу седмицу постоји од 1991. године, а као ауторско дело депонована је у Ауторској агенцији од 1994. године.

Емисија „Хит твит“ почела је са емитовањем 24. марта 2019. године, две недеље пре него што је „Утисак недеље“ почео поново да се емитује, пет година након што је скинут са програма ТВ Б92.

„Хит твит“ емитује се недељом у 21 час, у истом термину у коме је „Утисак недеље“ био емитован годинама и у коме је у априлу 2019. године враћен на ТВ Нова С.

Оља Бећковић сваке недеље у госте доводи једну или више личности из јавног живота са којима је разговарала о темама које су биле актуелне претходне недеље. Гости у студију, као и десет гледалаца који успеју да се укључе, имају прилику да гласају за свој утисак из протекле недеље, и то са листе предлога које водитељка одабере. Поред тога, гости у студију гласају за најјачи утисак из протекле недеље који није на листи предлога.

Водитељка „Хит твита“ Верица Брадић са својим гостима у студију и пратиоцима на друштвеним мрежама бира најважнију објаву протекле недеље на друштвеним мрежама Твитер, Фејсбук и Јутјубу, стоји у опису емисије на сајту ТВ Пинк.

Оља Бећковић: Горе него под Милошевићем

Емисија „Утисак недеље“ је од 1991. до 2002. године приказивана на телевизији Студио Б, регионалном емитеру за град Београд и његово окружење, а након тога на телевизији Б92 све до гашења 2014. године.

Проблем са „Утиском недеље“ настао је када је уредништво медијске куће Б92 предложио Ољи Бећковић да емисију са националне фреквенције ове телевизије премести на кабловски канал “Б92 инфо” који покрива 60 одсто Србије.

Томе су се од почетка противили ауторка Оља Бећковић, али и главни и одговорни уредник информативног програма Б92 Веран Матић, који су сматрали да је прелазак емисије на кабловски канал деградација „Утиска недеље“.

„Утисак није одложен до даљњег, него је забрањен и ја нисам одбила договор, него сам одбила ултиматум. Ја сам уцењена да је једини начин да наставим да радим своју емисију по важећем уговору до марта да претходно потпишем да у новембру прелазим на Инфо канал Б 92”, рекла је тада Оља Бећковић.

Она је од почетка као јединог одговорног за укидање емисије наводила тадашњег премијера, а садашњег председника Србије Александра Вучића.

Са друге стране Александар Вучић од почетка је негирао било какву везу са овим догађајем и да је лаж да он новинарима диктира шта да пишу чак је једном прилико изјавио и да му „понекад недостаје Утисак недеље“.

Београд: 400 људи на протесту због укидања Утиска недеље

Због гашења „Утиска недеље“, у више наврата су организовани протести новинара и грађана испред зграде ТВ Б92 са паролама „Могу да буду опасни“ и „Није ти Србија Северна Кореја“.

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић најавио је данас да ће на листи СНС за предстојеће парламентарне изборе бити 58 одсто нових људи.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: РСЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА