Најновије

СТРУЧЊАЦИ ЗАБРИНУТИ: Случај жене из Вухана показао због чега ће бити веома тешко да се заустави смртоносни вирус!

Никакве симптоме корона вируса двадесетогодишња Кинескиња није показивала када је прешла готово 650 километара и том приликом заразила својих пет рођака, наводе кинески научници сугеришући тиме да је поступак сузбијање ширења вируса ушао у тешку фазу.

Коронавирус (Фото: Јутјууб)

Овај случај младе Кинескиње која је из Вухана превалила далек пут како би посетила своје рођаке, а који су након њеног доласка почели да се разбољевају, доказ је да симптоми карактеристични за вирус могу изостати код преносиоца и прво се појавити код новозаражене особе.

Доктор Меијун Ванг, лекар Народне болнице Универзтета Џенгџоу, навео је појединост њеног кретања и самог случаја.

- Након што је превалила далек пут без икаквих симптома заразе, рођаци девојке код којих је дошла, почели су да се разбољевају по њеном доласку. Свих пет рођака развило је упалу плућа. Лекари су је, сумњајући да је млада Кинескиња узрок овоме, спровели у карантин, где јој је извршено тестирање на корона вирус - испричао је Меијун Ванг и додао како су резултати теста на почетку били негативни да би након другог тестирања они постали позитивни.

- Она није имала никакве симптоме, главобоља, грлобоља, кашљање, нити било који други вид мучнина није био присутан у овом случају - рекао је доктор Ванг.

Он је такође навео да је врло смело окривити њу за обољевање рођака, иако не може да тврди да је то у потпуности истина, али је упозорио да озбиљне индиције на основу испитивања целог "случаја" постоје.

- Уколико се испостави да је без икаквих симптома била преносилац све ово време, онда је пред нама веома тежак задатак спречавања даљег ширења вируса- закључио је Меијун Ванг.

Званичници Светске здравствене организације (СЗО) похвалили су забрану уласка и изласка путника и становништва из поједних делова Кине, објаснивши да је на тај начин "купљено време" потребно да се остатак света припреми на ширење вируса.

СЗО организација напомиње да није реч о пандемији, односно ширење вируса преко великог броја међународних граница. Али, директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је данас забринутост због случајева вируса корона који нису директно повезани са Кином или другим потврђеним случајевима. Гебрејесус је рекао да се сужава могућност сузбијања вируса.

Кинески здравствени званичници саопштили су синоћ да је смањен број смртних исхода болести, као и нових случајева. Међутим, број случајева је у порасту у Јужној Кореји, Италији, Ирану и другим земљама. Ван Кине, више од 1.200 случајева вируса корона потврђено је у 26 земаља, као и осам смртних исхода, саопштила је СЗО.

Сада су кључна питања колико је честа појава преноса вируса, а да при томе преносилац нема никакаве симптоме, закључује "Гардијан".

Прочитајте ОВДЕ  о чему је Шојгу разговарао са својим турским колегом.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА