Најновије

6 БИТНИХ СТВАРИ: Ко је ко у Исламској републици Иран?

Листа кандидата повезана са Револуционарном гардом води на изборима за ирански парламент, који је у тој земљи под контролом исламских верских лидера и шеријатског права.

Иран (Фото: Јутјуб)

Ово је шест ствари које треба да знате о систему власти у тој земљи.

Принцип који ће "важити вечно"

У Уставу Исламске републике Иран утврђено је да је ислам, према учењу школе џафаритских шиита, званична религија, као и да ће тај принцип "важити вечно". Према уставу, Бог је апсолутни носилац суверености.

Ајатоласи као врховни лидери

На челу иранске структуре власти је Врховни лидер ајатолах Али Хамнеј, који је на то место изабран након смрти ајатолаха Рухолаха Хомеинија, лидера Исламске револуције из 1979. године. Врховни лидер управља Револуцинарном гардом и војском, обавештајним службама, поставља челника судске власти и бројне друге највише званичнике.

Како се постаје Врховни лидер

Скупштина експерата, коју чини 86 верских званичника и за које грађани гласају на сваких осам година, бира међу собом врховног лидера у случају смрти, оставке или смене актуелног вође. Са друге стране, нико не може постати члан овог тела без одобрења Врховног лидера.

Председник и парламент под надзором верског стручњака

Председник републике Хасан Рохани и Парламент (Меџлис) изабрани су на општим изборима, али су под надзором фагиха, верског стручњака за тумачење исламског права.

Сагласност са шеријатским законом

О сагласности закона са исламским учењем брине Савет чувара, дванаест правника које постављају Врховни лидер и парламент. Савет практично има вето на законе које усваја парламент, а његово одобрење потребно је и да би се неко кандидовао за посланика.

Чувари револуције

Револуционарна гарда, чији савезници воде на парламентарним изборима Ирану, задужена је за заштиту наслеђа Исламске револуције. Одвојена је од регуларне војске, а командант њених специјалних јединица генерал Касем Солејмани убијен је у америчком нападу у Ираку.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то Трамп објавио новинарима а тиче се...

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА