Најновије

ЗАПАД НЕСТАЈЕ! Американци шаљу 20.000 војника да поново окупирају Немачку, изговор им је сраман!

Једина допуштена притужба јесте да САД своје „савезнике“ и „партнере“ можда неће бранити довољно, иако највећа опасност долази од њихове превелике обране“, написала је Дијана Џонстон са Сигурносне конференције у Минхену.

Маринац (Фото: pixabay. com)

“Запад побеђује!”, славодобитно су грмели амерички високи званичници на Безбедоносној конференцији у Минхену одржаној овог месеца.

Али нису сви били тако сигурни у ту тврдњу. Много се несигурности показало на конференцији која је дефинисана као “поновно спајање велике породице” и проширила се на 70 земаља које учествују, укључујући америчке “губитнике”.

Трампов груби државни секретар Мајк Помпео није никога посебно импресионирао третирајући свет као огромну видеоигру у којој је “победио”.

“Захваљујући нашим вредностима Запад побеђује против осталих актера које је Вашингтон притискао у својој игри, Русије и Кине, чије су царске жеље осујећене“, рекао је Помпео.

Шта је уопште Запад?

Израз “запад” могао би да значи разне ствари. Организатори конференције дефинишу га на темељу “вредности” које би требало да буду „искључиво западњачке“, а то су демократија, људска права, тржишно утемељена привреда и “међународна сарадња у међународним институцијама”. Уствари, имамо посебно тумачење тих “вредности”, односно тумачење утемељено на англоамеричкој историји.

Тако је у историјском смислу овај “запад” заправо наследник и наставак Британског царства, иако усредсређеног на Вашингтон, јер је Лондон био присиљен абдицирати након Другог светског рата, задржавајући улогу чувара и најближег партнера царства. То подразумева светску хегемонију енглеског језика, али и идеја о “либерализму” и “мултикултуралности”, што царства увек и јесу.

И док су Сједињене Државе центар моћи, многи горљиви поданици овог царства нису амерички, већ европски.

Његова империјална моћ се исказује с војним базама широм света које својим поданицима нуде “заштиту”. Што се тиче заштите, САД тренутно шаљу 20.000 војника да поново окупирају Немачку, иако под изговором невиђених војних маневара у десет земаља на руској граници следећег месеца. Око 40.000 војника учествоваће у њима под потпуно замишљеним изговором “руске претње суседним земљама”.

То одушевљава сретне вазале Вашингтона у Пољској и балтичким државама, али иритира многе у Немачкој и другим кључним државама ЕУ, питајући се у ком ће смеру та провокација гурнути Русију.

Али они се то никако не усуђују рећи, јер је то у супротности са “западном солидарношћу”. Једина допуштена притужба је да САД своје „савезнике“ и „партнере“ можда неће бранити довољно, иако највећа опасност долази од њихове превелике одбране, као што је рекла Дијана Џонстон.

Прочитајте ОВДЕ  свих шест ствари које треба да знате о Ирану.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА