Најновије

ХЛАДАН ТУШ ИЗ МОСКВЕ: Нема ни говора о конференцији о Идлибу или састанку Путина с Ердоганом!

Протеклих дана су вођене интензивне дипломатске активности како би се смирила ситуација у Идлибу. У једном тренутку је турски председник Ердоган изјавио како ће се 5. марта у Турској одржати мултилатерална конференција на којој ће бити Емануел Макрон и немачка канцеларка Меркел, те руски председник Владимир Путин и он као вођа Турске. Руски челник је рекао како ће размислити о предлогу, али из Москве никада нису потврдили одлазак Путина у Турску.

Путин и Ердоган (Фото: Јутјуб)

Данас стиже вест да од састанка неће бити ништа, што је порука коју би Ердоган коначно требао разумети.

Кремљ је у уторак рекао да ради на организирању самита с Турском и Ираном на којем би се разговарало о сукобу у сиријској регији Идлиб, али да не организује засебни мултилатерални самит који би окупио Француску, Немачку, Турску и Русију.

Турски председник Тајип Ердоган признао је раније у уторак да још нема споразума о одржавању предложеног самита 5. марта с Русијом, Француском и Немачком, али да ће се тог дана можда састати с руским Владимиром Путином.

Упитан да коментарише изјаву Ердогана, ПР Кремља Дмитриј Песков рекао је да се не воде разговори о одржавању самита с Француском и Немачком. Русија је размишљала само о састанку на врху о Идлибу с Ираном и Турском, рекао је Песков, што је порука Москве да се може разговарати у формату из Астане, данас Нур-Султана, те о спроведби одредби Споразума из Сочија из 2018. и 2019. Све остало не долази у обзир и Русија то сматра губљењем времена.

Но, Дмитриј Песков је рекао како тренутно нема разговора ни о састанку Владимира Путина с турским председником Ердоганом, што значи да ће се кампања у Идлибу наставити, а раније је руска делегација током пропалих преговора рекла да је приоритет био деблокирати аутопут М4 и М5 у Идлибу и поделити  „умерену“ од радикалне опорбе, уз нагласак да терористичке скупине требају да буду „елиминисане“.

Прочитајте ОВДЕ   све о сукобу у срцу Европе.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА