Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ПАО ДОГОВОР МИЛОГОРАЦА И СПЦ?! Џомић: Црква ће платити дуг за порезе и доприносе свештенства у Црној Гори

Митрополија црногорско приморска каже да ће измирити пореске обавезе на име доприноса за ПИО за своје парохијско свештенство у Црној Гори, али да је неопходно да Пореска управа пре тога утврди и донесе решења о дугу, док с друге стране, црногорски порезници одговарају да је дужност Митрополије да им прво достави пријаву за регистрацију свештеника који имају акт о постављењу, а на основу које ће они затим одредити порески дуг.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић (Фото: Јутјуб)

У Пореској управи Црне Горе кажу за Танјуг да Митрополија мора да достави пријаве не само за свештенике, већ и за верске службенике, монахе и монахиње и да ће тада извршити тачно пореско задужење које, кажу, Митрополија треба да измири.

На основу ЈПР обрасца, Пореска управа на кварталној основи врши задуживање пореске обавезе по основу доприноса за пензијско-инвалидско осигурање и здравствено осигурање, коју је верска заједница дужна да измирује за своје свештенике, кажу за Танјуг у Пореској управи Црне Горе.

„Управо због тога Митрополија црногорско-приморска издвојена је као заједница са најнижим степеном поштовања пореских прописа, имајући у виду да иста једина од свих послује у сивој зони због чињенице да већ више од 9 година није ажурирала регистрационе податке за своје свештенике, због чега је Пореска управа била онемогућена да изврши тачан и прецизан обрачун пореских обавеза, те се не може доводити у исту раван са заједницама које су своје обавезе пријавиле држави” наводе у Пореској управи Црне Горе.

Црногорски порезници недавно су саопштили да је порески дуг на крају 2010. године за 38 пријављених свештеника Митрополије црногорско приморске износио више од 300.000 евра и да већ девет година није предата ниједна пријава за задужење и проценили, обзиром да не могу да утврде тачан порески дуг ове верске организације, да могу само говорити о процени да је тај дуг, у ствари, вишемилионски.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско приморске рекао је раније Танјугу да ће црква платити дуг за порезе и доприносе свештенства, али да Пореска управа најпре мора да га утврди.

Да ли Мило бежи из Црне Горе, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА