Најновије

ЕРАКОВИЋ: Чудо невиђено!

Нијесам случајно позајмио назив колумне од највећег редитеља Црне Горе. Користећи назив његовог култног филма. Живко Николић је искрено, без илузија, онако како је он видио људе у Црној Гори, најсликовитије и најдубље улазио у срж проблема друштва и државе и јавно га презентовао на филмском платну.

Велимир Ераковић (Фото: Правда)

Пише: Велимир Ераковић

Наравно, умјетнички и стилски дио никад није изостао и Живко је остао једанјединствен и највећи у својој бранши. Волим све његове филмове, али су ми тренутни догађаји освјежили памћење на ту врсту пародије. Зар није чудо невиђено извести војску из касарни, да се у случају немира супротстави народу. Да будем искрен, мислио сам да Црна Гора нема војску у правом смислу те ријечи, већ неке стражаре НАТО магацина, куваре и мушке собарице којеаАмеричким маринцима одржавају просторије чистим. Али Мило пријети војском таман као да је командир Црноморске Флоте, а Бошковић, бивши Српски бијели орао, а сада министар вођа најелитних јединица НАТО пакта.

Зар није чудо невиђено забрањивати старим Херцеговцима да уђу у некада Стару Херцеговину, околину Никшића и буду на мирној литији? Зар није чудо невиђено вратити се у вријеме голог отока и наговарати колеге да се међусобно шпијају ко је био на литијама? Зар није чудо невиђено једној музичкој групи забранити улазак у Монтенегро? Само због тога што су спјевали мотивациону пјесму као подршку браћи у борби против диктатора. И на стотине чуда, која би требало набрајати. Ја желим да одам признање “Београдском синдикату” који храбро кроз своју врсту музике критикује власт и позива на отпор. Пјесме ,”Систем те лаже”, "Догодине у Призрену,”  и “Свиће, свиће рујна зора”, су уствари прави приказ проблема нашега народа. Ја волим да пишем о таквим, храбрим људима. Схватио сам да храброст није одсуство страха, већ тријумф над њим. Храбар није онај ко не осјећа страх, већ онај који га је побиједио. То је сусрет са самим собом. Сусрет очи у очи са својим страхом. Човјек је највећи непријатељ сам себи. И ако успије да побједи себе, сваку препреку ће савладати. Само према себи смо трајно искрени, а према другима нијесмо праведни ни кад их волимо ни кад их мрзимо.

Због тога је “Београдски Синдикат” себи већ обезбједио мјесто у историји. Макар новијој, макар музичкој, успјели су да оставе дубок траг који се неће лако избрисати. И да завршим са Живком Николићем. Зар није чудо невиђено да борба против зла, не само у Црној Гори и поход ка васкрсењу православља креће из тако мале земље? Зар није чудо невиђено имати онолико мирних вјерних људи на улицама? Јесте,чудо невиђено и Божија промисао.

Прочитајте ОВДЕ  претходну Ераковићеву колумну.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА