Најновије

Путин најпопуларнији светски лидер у Србији, а на глобалном нивоу то су...

Папа Фрања и немачка канцеларка Ангела Меркел глобално су најпопуларнији светски лидери, док је у Србији најпопуларнији председник Русије Владимир Путин, а најлошије котиран председник САД Доналд Трамп.

Путин (Фото: kremlin.ru)

То су резултати међународне студије асоцијације "Gallup International" "Светски лидери", која је показала да је у свету, иако није политички лидер, ипак најбоље прихваћен папа Фрања, који има подршку 53 одсто испитаника.

Следе га Ангела Меркел, која већ другу годину за редом има највећу популарност међу светским политичким лидерима, те француски председник Емануел Макрон, који се пре три године први пут појавио на листи најпопуларнијих лидера света.

Председник Русије Владимир Путин је на четвртом месту, са 36 одсто испитаника који му дају подршку.

Иза њега је председник САД Доналд Трамп, а њега следи премијер Велике Британије Борис Џонсон.

Председник Кине Си Ђинпинг налази се на седмом месту, иза њега су премијер Индије Нарендра Моди, краљ Саудијске Арабије Салман бин Адбулазиз Ал Сауд, па председник Бразила Жаир Болсонаро.

У свету су најниже котирани председник Ирана Хасан Рохани и премијер Израела Бењамин Нетањаху, које подржава 21 одсто испитаника.

У Србији је ситуација у односу на глобални просек другачија.

Најпопуларнији је председник Русије Владимир Путин, са 85 одсто испитаника који му пружају подршку.

Нижу подршку имају председник Кине Си Ђинпинг, премијер Индије Нарендра Моди, председник Турске Тајип Реџеп Ердоган, Француске Емануел Макрон, Израела Бењамин Нетањаху, председник Бразила Жаир Болсонаро, па потом краљ Саудијске Арабије.

Папа Фрања је на деветом месту, а Ангела Меркел на десетом, док се на последњем, тринаестом месту, налази председник САД Доналд Трамп, са 23 одсто испитаника који му пружају подршку.

Испред Трампа, али ипак при дну листе у Србији, су британски премијер Борис Џонсон, са 26 одсто, те председник Ирана Хасан Рохани, са 26 одсто испитаника који дају подршку.

Gallup International крајем сваке године реализује међународну студију "Voice of People-End of Year" о очекивањима за наредну годину, као и глобалним и важним питањима.

Студија је реализована током новембра и децембра 2019. године, а укључила је око 50 земаља и анкетирано је више од 50.000 испитаника.

У Србији је анкетирано 1.000 пунолетних испитаника, методом лице у лице, саопштио је TMG Insights, пуноправни члан међународне асоцијације Gallup International, који редовно реализује студију "End of Year" у Србији.

Лазански разоткрио мистерију дугу скоро 30 година! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА