Најновије

ЦРНОГОРСКИ ВОЈНИК ОДБРУСИО МИЛОГОРЦИМА: Е нека ми вала дају отказ, идем на литије!

Војник Радосав Кнежевић јуче је удаљен са посла до даљњег након позива на рапорт због јавне подршке и одласка на литије у Црној Гори.

Молебан у Подгорици (Фото: Јутјуб)

Он се сада терети да је прекршио дисциплину у Војсци Црне Горе јер је поводом позива на рапорт дао изјаву за подгоричке медије, што је уз литије посебно било проблематично његовим послодавцима, Министарству одбране. Осим што је удаљен са посла, Кнежевићу ће се убудуће исплаћивати умањена зарада.

Кнежевић није желео да даје изјаве, али је потврдио да је био на рапорту. Председник Синдиката одбране и војске Црне Горе Здравко Касалица казао је да ни он не може давати изјаве медијима, јер по закону запослени у Војсци могу разговарати са новинарима само уз одобрење Министарства одбране, односно министра Предрага Бошковића. На инсистирање шта ће синдикат предузети поводом овог случаја, Касалица је рекао да ће свакако тражити, и нада се добити, објашњење зашто је тачно Кнежевић санкционисан.

Из министарства одбране нису одговорили на наша питања у вези са санкционисањем Кнежевића која смо им упутили око 16 часова и замолили да због актуелности теме што пре проследе одговор.

Кнежевић је казао да му послодавац прекида одмор због одлазака на литије. Наводи да је прошле седмице позван на рапорт када је њему и колегама саопштено да не могу да иду на литије, али је он наставио да учествује у крсним ходовима због чега су га опет данас позвали на разговор.

“Позивају нас на рапорт, разговоре, и то само због литија. Тренутно сам на одмору и чим ме позивају и морам да идем тамо, значи да ми се одмор прекида. По закону се одмор прекида само у случају ванредног догађаја, а колико знам ово није ванредни догађај”,  испричао је Кнежевић, који је војник по уговору на три године, наглашавајући да ће и по цену отказа наставити да иде на литије.

“Е нека ми вала дају отказ, идем на литије”, поручује војник Кнежевић.

Одговарајући на питање како гледа на ситуацију где се војницима, људима који треба да бране државу и њен народ, ускраћује основно људско право на слободу кретања и вероисповести, Кнежевић каже да се нада да је Устав изнад других прописа и нечије воље.

“Разочаран сам, сви смо разочарани, али већина ћути, чувају тај посао. И мени је то посао, али не могу без онако како јесте. Нама уговоре продужавају на три године. Већина колега је у сличној ситуацији и иако нисам сигуран мислим да већина мисли као и ја, али ћуте људи”, сматра Кнежевић.

Устав Црне Горе у члану 46 прописује да се „свакоме јемчи право на слободу мисли, савести и вероисповести, као и право да промени веру или уверење и слободу да, сам или у заједници са другима, јавно или приватно, испољава веру или уверење молитвом, проповедима, обичајима или обредом”. У пракси то значи да је сваком дозвољено да учествује у литијама које иначе представљају део молитве, односно наставак литургије.

Прочитајте ОВДЕ ко ће предводити литију у Подгорици.

Извор: Dan. co.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА