Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ НАЈАВЉУЈЕ СЕНЗАЦИЈУ: На тлу Европске уније ниче нова економска сила, већ су сустигли две чланице, али ту није крај...

Већ су 2015. сустигли Грчку, а с обзиром на БДП по глави становника ове године ће сустићи Португал.

Еври (Фото: Јутјуб)

На челу привредног успона ускоро би требало да се нађе Пољска, најавио је челник пољске владајуће странке ПиС Јарослав Казински. Њена привреда расте великом брзином и како он сматра 2040. ће достићи и најбогатију земљу Еуропске уније, Немачку. Економски стручњаци су ту ипак тешко крили осмех: тренутно је БДП Пољске нешто преко 500 милијарди долара, Немачке – седам пута више, око 3 и по билиона долара.

Александер Лазек, економиста из варшавског института Цивил Девелопмент Форум објашњава контекст изјаве пољског страначког челника: „До одређене мере је ова изјава тек политичка реторика пољским бирачима странке ПиС уочи председничких избора овог марта. 

Ипак, 2019. је варшавска Сцхоол оф Ецономицс објавила студију по којој, ако Пољска успе да задржи стопу привредног раста коју је имала од 1990. до 2018., да ће онда заиста сустићи Немачку. Професорка те установе Хана Годлевска-Мајковска образлаже како је Пољска већ 2015. сустигла Грчку обзиром на БДП по глави становника и да ће ове године сустићи и Португал.

Кад је Пољска пре готово 16 година приступила ЕУ, била је једна од најсиромашнијих земаља Уније: БДП по глави становника је био само 14.800 еура годишње и само Летонија је била сиромашнија. Стопа незапослености је била 19%, просечна месечна примања тек око 510 еура.

Од тада је привреда Пољске расла око 4% годишње, више него три пута брже него што је био просечни раст чланица ЕУ-а који је износио око 1,2%. 2004. је БДП Пољске био тек око 44% просека у ЕУ-у, 2018. је то већ било 67%.

Пољска је размерно велика земља и велико домаће тржиште: обзиром да нити не помишља у неко догледно време да се одрекне националне валуте, њено домаће тржиште је донекле успело да амортизирује ударце кроз које је пролазила Еуропска унија у доба кризе у Грчкој и другде. Но да би се постигао тај „квантни скок" у Европи, она мора изаћи из те заштите и почети да се мери с најбољима у Европској унији.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то нови блам америчке морнарице.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА