Најновије

КАДА ЏИХАДИСТИ ЗАТРАЖЕ ПОМОЋ, АМЕРИКА ЋЕ СЕ ОДАЗВАТИ! Вашингтон: Ал-Каида није више иста, то су нам сада савезници!

Исламски екстремисти позивају Сједињене Државе да им помогну, а Стејт Департмент реагује што се тиче Идлиба. Бар за сада. У ствари, почетком фебруара је амерички државни секретар Мајк Помпео изразио солидарност с Турском. То је учинио након смрти пет турских војника погођених током бомбардовања положаја терориста од стране сиријске владине војске. Помпео се осврнуо на чланство Турске у НАТО пакту и оптужио Русију и Сирију за “кршење примирја”.

Америчка војска (Фото: army.mil)

У међувремену је Анкара тражила од Вашингтона да у знак подршке турским војним операцијама у Идлибу покрене ваздушне патроле и да постави ракетне системе Патриот за сузбијање могућих сиријских и руских напада. Тада је Мидл Ист Ај (Middle East Eye) најавио да Анкара чека одговор од НАТО пакта на захтев за већу подршку својој противваздушној одбрани.

Одговор из Вашингтона је одмах стигао. Није удовољио турским захтевима, али је послао неверојатну поруку. Посебни изасланик за Сирију, Џејмс Џефри, говорећи о терористичким скупинама које су активне у Идлибу, попут савеза Хаџат Тахрир Ал-Шам, је рекао: “То више и није баш терористичка организација и у неким аспектима се с њима може чак и разговарати”.

Неверојатна порука којом се прихваћа раније проведено ребрендирање скупине. Подсетимо, Ал-Нусра Фронт је постао Џабат Фатех Ал-Шам, скупина је заменила боје на застави и сада исти натпис имамо с црним словима на белој подлози, а не обрнуто, а преко свог вође Мохамада Ал-Голанија је обећала да ће прекинути све везе с врхом Ал-Каиде и Аyманом Ал-Завахиријем и сада за САД „више и није баш терористичка организација“.

Изјаву је Москва дефинирала као “неприхватљиву”, како је известио руски министар спољнских послова Сергеј Лавров.

“И Ал-Нусра Фронт и скупина Хаџат Тахрир Ал-Шам службено су укључене у пописе терористичких организација Већа сигурности УН-а и чак и у Сједињеним Државама. Међутим, није први пут да су службени делегати Вашингтона, укључујући специјалног представника Сједињених Држава за Сирију Џејмса Џефрија, дали изјаве у којима се сугерира да се Хаџат Тахрир ал-Шам сматра нетерористичком организацијом”, рекао је руски министар спољних послова.

У међувремену се у Вашингтону у свом лобирању активирала организација попут Већа за америчко-исламске односе (CAIR), за коју разни научници и интернетске странице као што су Истраживачки пројект о тероризму и Центар за сигурност наводе да је повезана с Муслиманским братством, док из ове организације на такве оптужбе одговарају да су последица „исламофобије“.

Занимљив аспект је тај да су се, како би подстакли америчку владу да реагује против напредовања сиријских власти у Идлибу и окончали руско-сиријско бомбардирање “цивилног становништва”, лично ангажовали директоре Већа за америчко-исламске односе Нихад Авада и Захер Сахлоула, који је на челу добротворне организације МедГлобал, према којој Путин “бомбардује сиријске болнице и децу”.

Занимљиво је да су Аџад и Сахлоул били присутни и на састанку у Белој кући у октобру 2015. у знак протеста против руске војне интервенције у Сирији, започете у септембар 2015., која је заправо довело до пораза Исламнске Државе и разних џихадистичких група које делују на сиријској територији. Све је документовано на каналу Global Watch of Brotherhood Watch, интернетским страницама које надгледају активност Муслиманског братства на глобалном нивоу. Још тада су „исламски“ представници оптуживали Русе за бомбардовање цивила и инфраструктуре и критиковали приступ Москве, тврдећи како, између осталог, “игра игру с Исламском Државом” и “изазива још више тероризма”, да би све ове оптужбе оповргнуле накнадне активности руске и сиријске војске.

Такође вреди запамтити да је 1994. године Авад снимљен на конференцији изјавивши како подржава Хамас, палестинску организацију која је де факто милитантна фракција Муслиманског братства у Појасу Газе и која је 2012. дословно издала Асада, који је Хамасовим челницима и милитантима годинама давао уточиште и простор за политичко деловање на сигурним локацијама у Дамаску. Бивши вођа Хамаса Калед Мешал је на почетку исламистичке побуне у Сирији својим борцима рекао да се придруже исламистичким милитантима, а он је побегао у Доху и био је у контакту с америчким обавештајцима и Пентагоном, како би координирао борбене активности Хамасових бораца у рушењу Асада, уместо да се бори против окупације Палестине.

То сигурно није био први пут да су се створиле јаке везе између Вашнгтона и исламистичких кругова. У јануару 2015. је амерички Стејт Департмент угостио делегацију чланова египатског Муслиманског братства, укључујући Валида Шарабyја, члана такозваног „Египатског револуционарног већа“ и “Судаца за Египат”, који је у јануару 2014. године уклоњен с дужности у Египту због повезаности с Муслиманским братством. Уз њега је био Гамал Хешмат, бивши члан египатског Муслиманског братства, који се на фотографији појавио с вођом Хамаса, Каледом Мешалом, Абелом Магвудом Ал-Дардарyем, бившим чланом Одбора за спољне односе египатске странке повезане с МБ, те Махом Азамом, председником „Египатског револуционарног већа“, активног против владе Абдела Фатаха Ал-Сисија.

Вреди запамтити и бившу америчку велепосланицу у Каиру Ане Патерсон, присиљену на бег након протеста против исламистичке владе и против Обамине администрације, коју су Египћани с пуним правом оптужили да подржава исламисте. Патерсон ће се потом фотографисати на неком догађају, док на тргу Раба Ал-Адавијyа руком чини гесту с четири прста, која је постала симбол “отпора” чланова египатског Муслиманског братства.

Нада исламистичких скупина је да ће се с притиском њихов глас чути и да ће подстаћи Вашингтон да у Сирији интервенише против владиних снага које подржава Москва.

Ипак, ово је мало веројатан сценарио, не само зато што се потпора исламистима након Трамповог доласка у Белу кућу у великој мери смањила, а ако већ није интервенисао Обама, тешко је веровати да ће Трамп то учинити неколико месеци пре избора.

Друго, треба имати на уму да Вашингтон не изгледа баш заинтерецован за оно што се догађа Идлибу, а амерички аналитичари као да су свесни да ће се град ускоро вратити под контролу Дамаска, стога не желе рачунати на неверојатне заокрете.

Такође треба имати на уму да Вашингтон много више занима што се догађа на истоку, пре свега у Кини, сигурно не Сирија, која се сматра подручјем под контролом Москве.

Либија

У међувремену исламистичке терористичке скупине покушавају тражити помоћ од Вашингтона и у Либији. Министар унутрашњих послова у Триполију, Фатхи Бишага, службено је позвао САД да отворе војне базе у земљи. Позив је уследио након што је Трампова администрација објавила да жели редизајнирати распоред америчких база у иностранству, укључујући Африку.

У Бишагиној понуди је могуће видети потребе такозваног премијера Фаyеза Ал-Сараја, који је у потешкоћама због напредовања генерала Хафтара.

Наиме, влада у Триполију је извршно тело које само формално води Фаyез Ал-Сарај, док је под стварном контролом разних милиција из галаксије Муслиманског братства. Друго, видљива је и дуга рука Реџепа Тајиипа Ердогана, обзиром на то да је влада у Триполију пре свега марионетска влада Анкаре.

У ствари, Турска је у Триполи послала трупе, војне саветнике, наоружање, а чак је “преселила” у Либију на стотине милитаната с подручја Идлиба, плаћајући им 2000 долара месечно и обећавајући им на крају војне кампање да их све чека турско држављанство.

Јасно је да се Триполи, можда по савету Анкаре, покушава легитимисати у очима Вашингтона као антихафтарова снага, а самим тиме и антируска.

Сличности између захтева Анкаре за интервенцијом у Идлибу и онога из Фатхија Бишаге у Триполију су очите, али шансе да ће Вашингтон показати интерес да удовољи овим захтевима су незнатне.

Наравно, увек остаје омиљени начин ратовања у протеклих неколико десетлећа у оквиру којег се САД служе разним скупинама на терену, потпуно неважно јесу ли то украјински неонацисти или исламски фундаменталисти. Стога изјаву Џејмса Џефрија да сиријски огранак Ал-Каиде „више и није баш терористичка организација“ треба сагледати у том контексту и Хаџат Тахрир Ал-Шам ће добити помоћ, веројатно у оружју и новцу, а остаци онога што преживи кампању сиријске војске у Идлибу ће се увек моћи користити у неком другом жаришту, што је већ омиљени „modus operandi“ ЦИА-е.

Прочитајте ОВДЕ да ли Путин и Ердоган имају тајни план за Идлиб.

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА