Најновије

ОВО НА АНТАРКТИКУ ДОСАД НИЈЕ ВИЂЕНО: За само 9 дана догодила се катастрофа која би могла да утиче на цео свет!(ВИДЕО)

Вишедневни топлотни талас погодио је северни врх Антарктика овог месеца. Нове фотографије које је објавила НАСА откривају да се у том раздобљу петина снега отопила на острву Игл, који се налази у склопу Антарктичког полуострва.

Антарктик (Фото: pixabay. com)

Фотографије приказују острво пре и после топлотног таласа који га је погодио, па су сад велике површинске земље видљиве, а отапање леда створило је и водена језера.

На Антарктику је овог месеца забележена и рекордна температура од 18,2 степена, а у четири недеље отопило се чак 10 центиметара снега на Иглу – што је око 20 одсто укупне сезонске акумулације снега.

"Нисам никад видео да се језера тако брзо креирају на Антарктику. То се могло видети на Аљасци и на Гренланду, али овде није уобичајена појава", каже Мори Пелто, геолог с колеџа Николс у Масачусетсу.

Велика количина воде с Антарктичког полуострва слила се у океан, а топлотни таласи су прошлог лета највише допринели отапању леда и повећању нивоа мора.

Нагло топљење леда, чак и током лета, веома је ретко на Антарктику, најхладнијем месту на Земљи.

Деветодневни топлотни талас је последица константно високих температура, које до 21. века нису забележене на овом континенту и настао је као последица глобалног раста температура.

Овог месеца високи притисак изнад рта Хорна, који се налази у чилеанском архипелагу Огњена земља, омогућио је да се топли ваздух нагомила и креће. Североисток Антарктичког полуострва најчешће је заштићен од високих температура због јаких ветрова који тамо дувају, али су они сада били неуобичајено слаби и нису могли да зауставе пробој топлог ваздуха.

Ледене капе Антарктика већ се топе великом брзином због топлоте која је заробљена у атмосфери због загађења штетним гасовима. Подизање нивоа мора угрожава милионе људи које живе у приобаљу, а Антарктик садржи довољно леда да подигне ниво океана за готово 61 метар, према проценама Свјетске метеоролошке организације.

Прочитајте ОВДЕ   како то Европа узвраћа ударац Америци.

Извор: index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА