Најновије

РУСИ ИСПАЛИЛИ ХИПЕРСОНИЧНУ РАКЕТУ "ЦИРКОН" СА БОРБЕНОГ БРОДА! Летела је преко 500 километара и ево шта је погодила!

Русија је лансирала своју хиперсоничну ракету "Циркон" са брода када је фрегата Пројекат 22350 Адмирал Горшков у јануару испалила оружје из Барентсовог мора на копнену мету, изјавила су за ТАСС два извора у одбрамбеним круговима руског северозападног округа, у четвртак.

Циркон (Фото: РИА)

"У складу са програмом државних испитивања на Циркону, Адмирал Горшков је испалио ову ракету из Барентсовог мора на копна, приликом једног од војних испитних домета почетком јануара", рекао је један од извора.

Други извор је потврдио ову информацију, напоменувши да је „домет Цирконовог лета прешао 500 км“.

Извор је такође обавестио да ће се 2020. године наставити испитна лансирања хиперсоничне ракете „Циркон“ из морских бродских доставних возила. „Након завршетка програма пробних лансирања са плоче Адмирала Горшкова, ове ракете биће испаљене са подморнице на нуклеарни погон ", коментарисао је извор.

Истраживачко-производно удружење машиноградње одбило је да коментарише ове информације за ТАСС.

Како је прес-канцеларија Северне флоте Русије објавила у новембру прошле године, фрегата Адмирал Горшков стигла је у морнаричку базу Беломорск у граду Северодвинск да би се припремила за тестирање новим системима оружја.

Хиперсонична ракета Циркон

У свом обраћању државе савезној скупштини у фебруару 2019. године, руски председник Владимир Путин изјавио је да се рад на хиперсоничној ракети "Циркон" одвија према предвиђеном року. Као што је рекао руски лидер, Циркон је способан да развије брзину од 9 маха, а његов изванредан домет може бити већи од 1.000 км.

Руски лидер је додао да би Циркон могао да погоди и морнаричке и копнене циљеве. Путин је у то време прецизирао да је постојао план за размештање Циркона на серијски произведеним површинским бродовима и подморницама, укључујући ратне бродове који су саграђени или у изградњи за крстареће ракете Калибр.

Заменик руског министра одбране Алексеј Криворучко указао је у новембру 2019. године да постоје планови за размештање ракета „Циркон“ на фрегату Маршал Шапошников који је тренутно у току модернизације и на вишенаменској подморници Пројекат 949А Иркутск.

У децембру 2019. шеф руске Јединствене корпорације бродоградње Алексеј Ракхманов рекао је да ће бити могуће распоредити хиперзвучне ракете „Циркон“ на свим руским бродовима нових пројеката.

Фрегата Пројекат 22350 Адмирал Горшков тешка је 4.500 тона и дугачка је 135 метара. Као главно наоружање носи крстареће ракете Калибр.

Вашингтон је објавио да ће помоћи џихадистима у Сирији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА