Најновије

СВЕ ЈЕ ФАРСА? Сиријски новинар тврди да Путин и Ердоган имају тајни договор за Идлиб!?

Бивши сиријски војник и садашњи новинар Фаисал ал-Касим тврди да председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган имају тајни договор око тренутних дешавања у сиријској покрајини Идлиб.

Путин и Ердоган (Фото: Јутјуб)

“На северу Сирије, а посебно у граду Идлибу, нема рата. Постоје операције предаје и повлачења, само између Руса и Турака, а све вести о биткама и ратовима је бацање прашине у очи. Оно што се догодило у сукобима у Наирабу било је усмерено на заташкавање предаје других подручја“, каже Ал-Касим.

Он тврди да су борбе у близини Наираба биле димна завеса, јер је сиријска војска заузела територије који су раније договорени у оквиру споразума између Русије и Турске. Према том споразуму требало би ослабити џихадисте окупљене око Хаџата Тахрира ал-Шама, а Турска ће ојачати своју војну присутност у Идлибу. У међувремену САА ће ослободити Алепо, добити контролу над ауто-путем М5 и другим деловима Идлиба.

Ал-Касим тврди да следећи докази говоре да су његове информације тачне.

- Након неких демарша, Турска је наставила заједничко патролирање с руском војском на североистоку Сирије, што се спроводи на рутински начин.
- Русија је повећала квоте за испоруку турских паприка у Русију, упркос чињеници да је пре тога Русија претила да ће блокирати овај турски увоз.
- САД нису дале Турској систем Патриот, што је објављено у турским медијима позивајући се на анонимне изворе у турској влади. 
- Упркос чињеници да САА није намеравала да зауставила напад, наставила је да окружује турске осматрачнице, Турска је заправо дала Башару ал Асаду дозволу за цео фебруар, пошто неће предузимати никакве акције до марта.
- Главни ланац нових осматрачница Турска је распоредила северно од ауто-пута М4. 
- Већина протурских милитаната повучена је у Идлиб и Сармин, док је јужни фронт остао готово слободан за сиријску војску.
- Борбе у близини Наираба претвориле су се у млевење меса, где су милитанти наивно напали сиријске положаје, а доживели су тешке губитке. Онису заробили Наираб, али ништа конкретно тиме ниси добили, а изгубили су људе и време,.
- Руска и турска војска задржавају све канале комуникације и размењују информације, укључујући и кретање турских колона. Руска војска помаже у допремени хране окружених турских осматрачница.
- И Москва и Анкара више пута су истицали да не траже међусобни насилни сукоб и да ће радије тражити решавање спорова дипломатским путем.

Ал-Касим тврди да је све ово унапред договорена игра Турске и Русије. Овакав сценарио би омогућио Турској да изгледа да брани Идлиб, који се наводно противи плановима Путина и Башара ал-Асада. Он, међутим, истиче да ова ситуација одговара председницима Сирије и Русије, јер ће добити део ослобођене провинције.

Ал-Касим наглашава да ће до 5. марта бити све познато и да ли постоји тајни споразум Путина и Ердогана.

Прочитајте ОВДЕ како руски специјалци уништавају џихадисте у Сирији.

Извор: Logicno.com/Nermin N

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА