Најновије

ТЕШКО ОНИМА КО ИМА ЊИХ ЗА ПРИЈАТЕЉЕ: ЕУ има модел за решавање кризе у ЦГ! Ево докле ће нас то одвести!

ЕУ може да помогне у решавању институционалне кризе у Црној Гори, као што је то учинила и у Северној Македонији, али да за њихово укључивање није довољан позив опозиције, рекао је копредседавајући Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик.

Владимир Билчик са Иваном Брајовићем (Фото: skupstina.me)

Одговарајући на питање да ли и на који начин Европски парламент и Брисел могу да помогну у решавању институционалне кризе у Црној Гори и да ли то може утицати на даље преговоре са ЕУ, он је истакао да дијалог који су користили у Северној Македонији и други механизам - интерпарламентарни дијалог који је на снази у Србији, могу да се активирају и овде, "наравно, на захтев Црне Горе."

На заједничкој прес конференцији са председником Скупштине Иваном Брајовићем након седнице ПОСП-а, Билчик је казао да је ЕП спремна да помогне у том процесу, кроз процес медијације или да понуди савете. "Већ смо били у прилици да нас неке земље кандидати замоле за такву помоћ, да учинимо што можемо да се развије та политичка култура у парламенту и другим институцијама".

Он је оценио да је питање верских заједница искључиво у надлежности државе Црне Горе, али да тај поступак мора да се води у складу са свим међународним и другим релевантним стандардима у областима људских права.

"Истичемо да је дијалог начин ка проналажењу решења у овом спору и предлажемо да се у духу дијалога настави рад на отвореним питањима. Ту мислимо на Закон о слободи вероисповијести и правном положају верских заједница", истакао је Билчик.

Одговарајући на новинарско питање да ли је Брисел добио позиве од опозиције да се укључи у дијалог о Закону о слободи вероисповести, казао да се могу укључити једино на позив свих релевантних актера у земљи. 

"Не можемо доћи на позив само једног дела политичког спектрума, али смо спремни да помогнемо. Кад дође до такве сарадње, та наша деловања су углавном везана за сами поступак, процедуру, покушавамо да креирамо простор за разговор. Нисмо ту никада са намером да наметнемо нека решења већ да подстакнемо дијалог", рекао је он.

Брајовић је рекао да је Црна Гора регионални лидер кад је и питању процес ЕУ интеграција.

"Наше ствари решавамо сами, а увек је добродошло да имамо отворену комуникацију са свим нашим европским партнерима", рекао је Брајовић.

Он је казао да је Црна Гора способна да имплементира законе, који треба да важе једнако за све.

"Не постоји могућност да функционише држава у држави и да неко не поштује закон и да неко буде изузет од примене", рекао је он.

Билчик је након седнице ПОСП-а казао да је ова година нарочито значајна, јер Хрватска као земља из суседства председава ЕУ у првом делу, а након ње Немачка, те сматра да имамо јединствену прилику да "учинимо да поступак проширења буде политички приоритет за комплетну ЕУ".

Прочитајте ОВДЕ ко ће предводити литију у Подгорици.

Извор: Вијести

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА